Отговори на най-често задаваните въпроси относно разработването на ваксина срещу коронавирус

Ваксината срещу COVID-19 ще бъде ключов инструмент за подпомагане на овладяването на пандемията, когато се комбинира с ефективно тестване и съществуващите превантивни мерки. Експерти по цял свят работят усилено, за да ускорят разработването и производството на безопасна и ефективна ваксина.

Заплахата от COVID-19 за децата е огромна и се простира далеч отвъд прякото физическо влияние на болестта. Докато ограниченията и блокадите продължават или се налагат отново, достъпът на децата до основни здравни услуги може да бъде сериозно засегнат. Намаляването на нивата на рутинното медицинско покритие в резултат на това и задаващата се рецесия застрашават здравето и бъдещето на цяло поколение деца. По-долу са дадени отговори на някои от най-често задаваните въпроси, които родителите може да имат относно евентуалната ваксина срещу COVID-19.

Кога ще има готова ваксина срещу COVID-19?

Разработването на безопасна и ефективна ваксина отнема време. В момента има над 200 кандидати за ваксина в процес на разработка, като много от тях са включени в клинични изпитвания. Редица от тези кандидати за ваксина са в клинични изпитвания от фаза III – последната стъпка преди одобряването на ваксината. Предвид ускорените срокове, с които работят глобалните заинтересовани страни, очакваме клиничните изпитвания за някои ваксини да приключат и ваксините да бъдат одобрени за употреба през 2021 г.


Но е важно да помним, че пътят от разработването на една ваксина до нейното одобрение, производството ? и мащабното ? приложение е дълъг. След като ваксината получи необходимото одобрение, ще бъде изключително важно тя да стане достъпна своевременно и справедливо, за да достигне до онези, които се нуждаят най-много от нея. Тук се включват УНИЦЕФ и неговите партньори. 


УНИЦЕФ ще използва уникалния си опит като най-големият самостоятелен купувач на ваксини в света, като си сътрудничи с Оборотния фонд на ПАЗО и Световния механизъм за достъп до ваксини срещу COVID-19 (COVAX) в начинание, което може да се окаже най-голямата и бърза поръчка за снабдяване и доставка на ваксини в света. 

Как се разработва ваксината срещу COVID-19?

Ваксините действат като имитират инфекциозен агент – вируси, бактерии или други микроорганизми, които могат да причинят заболяване. По този начин имунната ни система се „учи“ да реагира бързо и ефективно срещу него. 


Традиционно ваксините постигат това, като въвеждат отслабена форма на инфекциозния агент, което позволява на имунната ни система да си изгради памет за него. По този начин имунната ни система може бързо да го разпознае и да го пребори, преди той да ни разболее. Така са проектирани някои от настоящите кандидати за ваксина срещу COVID-19.


Други потенциални ваксини, които се разработват, използват и нови подходи – т.нар. РНК и ДНК ваксини. Вместо да въвеждат антигени (вещество, което кара имунната ви система да произвежда антитела), РНК и ДНК ваксините дават на тялото ни необходимия генетичен код, за да позволи на имунната ни система да произведе самия антиген. За повече информация относно разработването на ваксините срещу COVID-19, моля, посетете СЗО и коалицията CEPI.

Ще бъде ли безопасна ваксината срещу коронавирус?

Във всяка държава има регулаторни органи, които следят за безопасността и ефикасността на ваксините, преди те да бъдат пуснати в масова употреба. В световен мащаб СЗО координира редица независими технически органи, които правят преглед на безопасността на ваксините преди и дори след тяхното въвеждане. Ваксините, които са одобрени за употреба от СЗО, са преминали през строги тестове и клинични изпитвания, които доказват, че те са безопасни и ефективни за контрол на болестите. Макар че ваксините срещу COVID-19 се разработват възможно най-бързо, те могат да получат необходимите регулаторни одобрения само ако отговарят на строги стандарти за безопасност и ефикасност.

Какво е COVAX?

Рамката за ускорен достъп до инструменти за борба срещу COVID-19, или ACT-ускорител, (Access to COVID-19 Tools Accelerator) е глобално сътрудничество за ускоряване на разработването, производството и справедливия достъп до тестове, лечения и ваксини за COVID-19. COVAX, стълбът за ваксини на ACT-ускорителя, цели да се ускори разработването и производството на ваксини срещу COVID-19 и да се гарантира справедлив и равен достъп за всички държави по света.


Ролята на механизма COVAX е постоянно да наблюдава разработването на ваксините срещу COVID-19, за да определи най-подходящите кандидати за ваксина. Механизмът работи заедно с производителите, за да ги стимулира да разширят производствения си капацитет преди ваксините да получат регулаторно одобрение. 


Това се прави, защото производителите обикновено не са склонни да рискуват да вложат значителните инвестиции, необходими за увеличаване на производствените мощности на ваксините, докато не получат одобрение за ваксината. Но в контекста на настоящата пандемия това би довело до закъснения и недостиг на ваксини, след като ваксините бъдат лицензирани. 

Кога ще има ваксина срещу COVID-19 в моята страна?

След като някой от настоящите кандидати за ваксина срещу COVID-19 премине успешно клиничните изпитвания, след като се докаже, че е безопасен и ефективен, и получи регулаторно одобрение, наличните дози ще бъдат разпределени във всички държави, участващи в механизма COVAX, като се използва стандартизирана формула за разпределение, съобразена с размера на населението им.

Огромното търсене в глобален мащаб ще означава, че не всеки ще може да получи ваксината по едно и също време. Създаването на достатъчно дози от нея за всички по света ще отнеме месеци – или дори години.

Първият приоритет ще бъде осигуряването на ваксини за работещите в здравна и социална среда, за да се ограничи влиянието на COVID-19 върху функционирането на здравната и социалната система. Следващата част от ваксините ще позволи на участващите държави да ваксинират високорисковите групи, включително възрастните хора и хората със заболявания, които ги излагат на по-голям риск от сериозно протичане на заболяването и смърт след заразяване с COVID-19. Бройките за всеки етап ще варират в зависимост от държавата, затова препоръчваме да следите последните новини и указания на здравното министерство във вашата държава. 

Кой ще има достъп до ваксината срещу коронавирус?

Целта в момента е да се осигурят 2 милиарда дози от ваксината по плана COVAX до края на 2021 г. Това трябва да са достатъчно дози за защита на здравните и социалните работници, както и на хората с най-висок риск от сериозно протичане на заболяването или смърт в повечето държави по света. Това ще бъде огромно постижение, но вероятно през първите няколко години няма да има достатъчно дози за по-широко приложение. Това означава, че ще бъде важно да продължавате да спазвате другите предпазни мерки, за да предпазите себе си, семейството си и общността си, включително да спазвате физическо дистанциране, редовно да си миете ръцете и да носите маска.

Трябва ли детето ми да получи ваксина срещу COVID-19?

Съгласно плана COVAX първоначалните дози от ваксината, които ще се изпращат по държави, ще са предназначени за здравни работници, социални работници и хора с висок риск от тежко протичане на заболяването, например възрастни хора или хора със съпътстващи заболявания, и е малко вероятно да бъдат поставяни на деца. Тези популации са с приоритет, за да се подпомогне намаляването на заболеваемостта от COVID-19 и защитата на здравните системи, които обслужват всички ни. Указанията и наличността може да се обновяват с нарастването на знанията ни, така че е добра идея да проверявате отново надеждни източници като СЗО, както и вашето местно министерство на здравеопазването.Важно е обаче да се уверите, че детето ви продължава да получава рутинните детски ваксинации. Прочетете как да направите това по безопасен начин.

Как мога да защитя семейството си до появата на ваксина срещу COVID-19?

Ето някои предпазни мерки, които вие и семейството ви може да предприемете, за да избегнете заразяване:


Мийте си ръцете редовно със сапун и вода или дезинфектант за ръце на спиртна основа

Спазвайте поне 1 метър разстояние между себе си и околните

Потърсете медицинска помощ отрано, ако вие или вашето дете имате температура, кашлица, затруднено дишане или други симптоми на COVID-19

Избягвайте местата със струпване на хора, тесни и затворени пространства с лоша вентилация и се старайте да спазвате физическа дистанция на обществени места

Носете платнена маска, когато сте на обществени места, където има общностно разпространение и физическото дистанциране не е възможно. Перете редовно маската със сапун и вода.

Проветрявайте хубаво всички закрити пространства


Източник:www.unicef.org

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации