Кой и от кога трови българите с яйца с фипронил е въпросът, който мнозина днес си задават. Според актуалната, към 26 септември, информация от МЗХ, първата положителна проба за наличие на фипронил в български яйца е от 14 септември. В същото време става ясно, че към същата тази дата са изпратени 150 проби за наличие на фипронил. Не става ясно обаче как така в един и същи ден хем са изпратени пробите, хем е получена първата положителна проба. Все пак необходим е някакъв срок за извършване на лабораторните изследвания.



Междувременно тези дни стана ясно и, че България е изнасяла отровни яйца. Български яйца с фипронил са продавани в Гърция и Румъния. Освен това, забраненият от десетилетия пестицид ДДТ и олово са открити във внесен от България във Франция корен от репей. И двата случая са оповестени  от Системата за бързо предупреждение за храни и фуражи на ЕС (RASFF) в средата на септември. Сигналът от Франция е подаден на 15 септември, а от Гърция на 19 септември.


Тази информация обаче бе спестена на българските зрители от министъра на земеделието Румен Порожанов в пространните му изявления по случая. Интересно колко още неща е спестил на българските граждани през изминалите месеци? И колко милиона яйца са били изядени у нас с фипронил в периода преди да стане ясно, че има такава българска продукция? Твърди, се че у нас са проведени 650 проверки, което означава, че министърът е усетил, че е сгазил лука и подопечната му агенция по храните прекалено дълго си е затваряла очите срещу неизвестни печалби, но за сметка на здравето на българите. Очевидната непригодност на Порожанов да изпълнява функциите си е известна отдавна, но назначилият го Борисов явно не се интересува от това, нито от финансовите загуби, които е нанесъл на България. На кого е нужен министър, заради който губим пари и съсипва здравето ни?


Да си припомним кой е Порожанов.

Смята се, че КОЙ в съдружие с Борисов сложи Румен Порожанов за земеделски министър. Кандидатурата му за поста бе одобрена не само от премиера, но и от патриотите. Според запознати, задкулисната битка за назначението му била „на живот и смърт”. Причината е че точно през това ведомство минават огромни парични потоци от Европа и всяко политическо лоби се опитва да ги овладее. Още преди официално Порожанов да заеме поста експертите от земеделието са изумени, че този изключително важен ресор се дава в ръцете на човек със спорна репутация. Любопитна подробност е, че Порожанов е особено близък до друга видна фигура от обкръжението на модела КОЙ. А именно шефът на НСО Ангел Антонов, който открито признава за приятелството си с депутата от ДПС Делян Пеевски.  Според осведомени не се изключва възможността той също да се е намесил при избора му.

Първият скандал, който се разрази по време на служебното правителство беше свързан именно с Румен Порожанов и управляваният от него фонд „Земеделие”. Служебният министър Христо Бозуков го отстрани светкавично. Тогава стана ясно, че фондът се проверява заради съмнения за корупционни афери. Явно на такива места се слагат зависими хора, за да се управляват по-лесно.

По време на реденето на кабинета преди месеци едно бе сигурно. Абсолютно умишлено бившият земеделски министър Десислава Танева бе отстранена от възможността да заеме поста под предлог, че е бременна. В бранша тогава се шегуваха, че бременността е болест.

Като шеф на Фонд „Земеделие” Румен Порожанов се прочу с многобройните акции срещу него от страна на ДАНС, които няколко пъти атакуваха фонда, правеха се обиски и в дома на Порожанов. Името му бе замесено в много скандали през последните години, включително и със съмнителни обществени поръчки.

Още през 2016 г . след одити от службите на Европейската комисия България загуби над 160 млн. евро за Програмата за развитие на селските райони. Отказани бяха и авансови плащания в размер на 100 млн. лв. по общинските мерки.

Няма развитие и по разследването на полицията, свързано с побоя над Порожанов през 2011 г. Тогава той беше нападнат пред блока в жк. „Борово”, където живее. Интересен факт е, че по това време шеф на полицията е приятелят му Ангел Антонов.  Според криминалисти историята е била умишлено потулена, за да не излязат на дневен ред съмнителни неща от личен характер.

Днес скандалът с фипронила е с огромни размери и засяга здравето на хиляди българи, но изглежда министър-председателя Борисов има нужда от здрави яйца, за да махне отровния Порожанов от полога на властта.
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации