Снимка:infostock.bg

Няма спор, че интернет е пълен с опасности, а в социалните мрежи можете да срещнете не само добронамерени близки, но и опасни луди. Инцидентите не са рядкост, а последствията са ужасни.


Трябва ли да могат децата да използват социални мрежи? Това е въпрос, който предизвиква много дискусии и различни мнения. Те имат своите предимства и недостатъци за детското развитие и общуване. Някои от проблемите, които могат да възникнат при използването на социални мрежи от деца, са:


Излагане на неподходящо или вредно съдържание, като насилие, порнография, екстремизъм, език на омразата и др.

Зависимост или прекомерно употребяване на социални мрежи, което може да намали вниманието, концентрацията и учебните постижения на децата.

Нарушаване на личната сигурност и поверителност, като споделяне на лични данни, снимки или местоположение с непознати или злоупотребяващи хора.

Изпитване на социален натиск или стрес, като сравняване с други, търсене на одобрение или приемане, изправяне пред кибер-тормоз или обиди.

Създаване на неподходящ бекграунд в социална мрежа, който да попречи на бъдещо професионално/личностно развитие.

За да се предотвратят или ограничат тези проблеми, е необходимо да има ефективен контрол и регулация на достъпа до социални мрежи от страна на родителите и държавата. Също така е важно да се образоват децата за правилното им и безопасно използване, както и да се развиват други интереси и умения, които да обогатят тяхното живот. Социалните мрежи не са забранени за деца, но трябва да се използват с мярка и отговорност.


Въпреки всичко, изборът е на родителите.

Какво смятате, трябва ли децата да имат достъп до социалните мрежи? Притеснявате ли се от присъствието им там или вярвате в тяхната отговорност? Разумно и възможно ли е да им забраним достъпа? Ще се радваме да чуем мнението ви.

Източник:media.framar.bg


РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇

1 коментар:

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации