Този път престъпниците обещават десетки хиляди евро печалба от популярната криптовалута биткойн. Притеснителното за потребителите в случая е, че те получават писмо от... себе си. Това е видно в полето за адресанта, в което фигурира собственото име и собствена електронна поща.


В описания случай от полученото писмо не става ясна платформата, която раздава сериозните суми в криптовалута. Към него липсва и какъвто и да е придружаващ текст с обяснителна информация. Единственото, което потребителите получават, е бланка на платежно известие без всякакви данни за печелившия. В електронното нареждане се вижда само и единствено личен пощенски акаунт. Както е известно, той не е достатъчен, за да се извърши каквато и да е било парична транзакция. Киберексперти коментират, че новата измама е изключително опасна. Тя атакува както информацията на компютъра, така и банковите данни на засегнатите хора.Според специалистите, възможностите да сме атакувани по този начин - да получим писмо от себе си, са две: или защитите на електронната ни поща са били разбити и някой има паролата ни, или сме жертва на така наречения address spoofing или подправяне на адрес. При него хакери клонират данните на нашата електронна поща и така, сякаш писмата са изпратени от нея.


За разлика от повечето популярни в последните месеци измами, новата схема атакува потребителите на два фронта, което я прави изключително опасна. Веднъж с последването на уеб адреса в писмото, с което действие автоматично се сваля съмнителен файл за инсталация на компютъра. И втори път, със зареждане на форма за попълване на банкови данни, представена като "формуляр за теглене".


Подобни действия, наречени отдавна фишинг измами, са умишлена заблуда, с цел споделяне на данни за достъп до банкови сметки, онлайн разплащателни процесори, акаунти на доставчици на лицензирани услуги или софтуер, акаунти в онлайн магазини, лични профили, акаунти в социални медии и всякаква друга чувствителна информация. Ако опитът за измама успее и потребителят предостави доброволно исканата информация за достъп, престъпниците влизат в съответния акаунт и последиците от моментното невнимание или непредпазливост на жертвата се установяват след време като открадната самоличност, източени пари от банкова сметка, изпращане на спам от пощенски акаунти или от профили в социални мрежи и всякакви подобни негативни сценарии.

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации