"Поведението на подсъдимата Иванчева е злонамерено и користно мотивирано. То не може да бъде обяснено с твърденията, че това е нейна "мисия" и че е провокирана, тъй като преднамерено е създала условия за предлагане чрез своето упорито и мотивирано от нищо друго, а само от корист, бездействие", пише в решението на състава на ВКС с председател Румен Петров и членове Спас Иванчев (докладчик) и Татяна Грозданова.

Според съдиите това е типично бюрократичен административен произвол, довел до придвижването на административната преписка до „задънена улица“ и това е пример за т.н. „параграф 22“ в продължение на много месеци, заключва съдът.Аргументите на съда официално бяха публикувани в петък, защото по закон присъдата се обнародва едва след като осъденият влезе в затвора.

„В изпълнение на служебните си задължения подсъдимата Иванчева е следвало незабавно да разпореди обвиването на заповедта на главния архитект на заинтересованите страни, като е имала многократни възможности да стори това в продължение на много месеци. Това не се е случило, защото бездействието ѝ е било напълно умишлено и целенасочено в посока на това да принуди/изнуди свидетеля Ваклин да потърси описаното от съдилищата по същество съдействие на приближения до кмета на района подсъдим Дюлгеров“, обосновават решението си съдиите от ВКС.Оплакванията на тримата осъдени, че предходните две инстанции са дали прекалено много доверие на показанията на изнудвания строителен предприемач Александър Ваклин, биват разнищени от върховните съдии.

„Касационният състав не би се наел да обсъжда интелектуалните усилия по разбиране на една или друга страна в процеса, но отново следва да отбележи, че показанията на свидетеля Ваклин са важно обвинително доказателство, което не е било нито подценено, нито надценено. По - значимото е, че има кръг от безспорно установени обстоятелства, които са свързани с цялостното поведение на участниците в този процес, мотивират ги и техните действия са логично следствие от тези безспорни факти“, посочват тримата съдии.

Възраженията за предубеденост от страна на председателя на въззивния състав Георги Ушев, който бе обект на масирана медийна атака и обект на натиск от бившия председател на ВКС Лозан Панов във връзка с процеса, „не почиват на материалите по делото“, пише в мотивите.

„Твърдението за оказан натиск също не намира опора в доказателствения материал по делото“, констатира съставът от върховни магистрати.Манипулациите на Иванчева, Петрова и Дюлгеров, че разследването срещу тях е било „поръчково“ и опитите да се направят внушения, че държавните органи в лицето на прокуратурата, ДАНС и КПКОНПИ едва ли не са подхвърляли и подправяли доказателства, също са изцяло отхвърлени.

„В рамките на това производство и с оглед събраните по делото доказателства не би могло да се обоснове теза, че обвинението е разполагало с някакви доказателства, събрани извън процеса, в рамките на провежданите оперативно-технически мероприятия, които са останали скрити за подсъдимите и биха могли да повлияят на резултата от настоящето наказателно производство“, пишат съдиите.„Правно неотносимо е дали свидетеля Ваклин се е срещал със служители на ДАНС и КПКОНПИ, или с наблюдаващ прокурор, дали е определяна линия на поведение и са давани тактически указания. 

Ако подсъдимата Иванчева не беше поставила непреодолими препятствия от административен характер - чрез умишлено бездействие и беше изпълнила задълженията си по тази преписка, то тогава тези действия биха били напълно безпредметни“, казва съставът и допълва: „Няма никакво основание да се приеме, че органите на ДАНС, КПКОНПИ и на държавното обвинение са били информирани за поведението на подсъдимата Иванчева по отношение на свидетеля Ваклин преди той да се обърне към тях или пък че те преднамерено са го изпратили да провокира подсъдимата“.

ВКС заключва и, че „всички действия, които са поставили под контрол тримата подсъдими, са били в съответствие с характера на предполагаемото престъпление и неговото конспиративно осъществяване и са били разрешени и контролирани по отношение на тяхната законосъобразност от независим съд“.

„Не е нарушено правото на справедлив съдебен процес, правото на защита и презумпцията за невиновност на тримата подсъдими, произнася се на финала ВКС, като подчертава, че разгледани изолирано от цялостния доказателствен материал определени факти, които са в полза на защитната им теза, могат да се интерпретират както им е удобно. „Разбира се обаче, такава еднопластова интерпретация не е допустима, поне от страна на съдилищата и изискванията за анализ в съвкупност на събраните по делото доказателства“, пише още в решението на ВКС.От мотивите на върховните съдии става ясно и още нещо – изцяло пропагандни са били твърденията за „зависимости“ и „предубеденост“ на магистратите от специализираните органи по казуса, а шумно прокламираната теза, че тримата осъдени са станали жертва на системата, се оказаха просто обикновена пропаганда, при това, според ВКС, много слабо юридически аргументирана.

ВКС буквално разнищва и защитните тези на тримата подсъдими една по една, като в крайна сметка заключва, че на база предоставените от прокуратурата доказателства - „няма правнологично и житейско обяснение за друга различна интерпретация на тези факти, поради това не съществува правна и фактическа възможност за друг, различен анализ, освен този в подкрепа на обвинителната теза“.

Бившата кметица и заместничката ѝ Биляна Петрова, която получи 5 години лишаване от свобода, бяха откарани в женския затвор в Сливен в четвъртък. Петко Дюлгеров, който играел ролята на посредника при предаването на подкупа, получи 4 г. лишаване от свобода. Той пък вече е в софийския затвор.

Тримата бяха осъдени, че са взели 70 хил. евро от Александър Ваклин за да придвижат разрешително, което е получил за строеж в местността Камбаните още през юни 2017 г. След като Иванчева месеци наред не правела нищо по документа, макар че по закон нямала право да откаже, предприемачът подал сигнал.Близо четири години и 10 месеца след като се оплаква в антикорупционната комисия и ДАНС, Ваклин е убеден, че пак би постъпил по същия начин.

Мотивите на съда са 32 страници.

В тях магистратите оборват твърдението, че Иванчева е била провокирана “Тя е можела да се предпази от каквито и да било опити за въздействие с кратко действие по служба изцяло в нейните прерогативи”.

Магистратите посочват, че тя е изпълнила задълженията си едва след като Петко Дюлгеров оставил в колата ѝ подкупа.Още в хода на делото стана ясно, че Иванчева се обажда в “Младост” преписката да се задвижи веднага след получаването на парите. Малко след това тя и Биляна Петрова са арестувани пред спортното министерство.

Ден след като беше осъдена, поддръжници на Иванчева започнаха подписка за помилването ѝ.

Това може да направи единствено вицепрезидентката Илияна Йотова, на която президентът е делегирал това право. Процедурата е дълга, а решението се взема и след като комисия проучи случая на човека, който иска помилване.

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации