Митичният и с образ на непоклатим и железен мъж, допринесъл за преврата на 10 ноември, Добри Джуров е роден на 5 януари 1916 г. в село Врабево, Ловешко. Той е български офицер, генерал и политик от БКП. Министър е на отбраната при управлението на Тодор Живков.

Любопитна история за пикантната връзка между Джуров и брата на флагмана на кубинската революция Фидел Кастро – Раул, разказва д-р Боян Захов.

През май 1972 г. Фидел Кастро прави 10-дневно официално посещение в България. Огромната популярност на команданте Фидел изкарва на улиците хиляди българи, които искат да го зърнат.

Богата програма за високия гост включва посещение и в Толбухин (днешен Добрич). Както се полага, Фидел Кастро и Тодор Живков са посрещнати от първия партиен ръководител на окръга Ганчо Кръстев. Той отговорил толкова изчерпателно на безбройните въпроси на кубинския гост, че Фидел бил смаян от компетентността му. След това казал на Тато: „Ако имах такъв човек в Куба, той щеше да е най-малко министър.“ Това било достатъчно само след година Ганчо Кръстев да бъде изтеглен в София и да оглави Министерството на земеделието и хранително-вкусовата промишленост.

Още преди идването на Фидел у нас обаче българо-кубинските отношения вече били развити по линия на военните министерства.

Армейски генерал Добри Джуров вече се бил виждал със своя колега – кубинския военен министър, по-малкия от братята Кастро – Раул. Когато станали достатъчно близки, Раул казал на бай Добри, че имал три дъщери, но си мечтае и за син. Генерал Джуров го успокоил: „У нас има едно чудодейно вино – който пие от него, му се раждат мъжки рожби. Това е мелнишкият мавруд – проверена работа!“ Раул Кастро се зарадвал и поискал да му изпратят от това вино. За Хавана веднага заминала една пратка с мавруда, осигурен от Добри Джуров. И настина след време съпругата на Раул Кастро, популярната от партизанските години в Сиера Маестра Вилма Еспин, родила момче. Изглежда, че чудодейното мернишко вино, изпратено от България, настина направило чудото. В чест на това Раул и Вилма кръстили новородения си син Александър – на владетеля по тези земи от античността Александър Македонски. А бай Добри Джуров не пропускал случая да се похвали, че с българска помощ военният министър на Куба добил мъжка рожба.

Както се полага за такъв чаровен мъж, по време на посещението си у нас Фидел Кастро бил заобиколен от женско внимание. През 70-години кубинският президент бил в разцвета на младостта и мъжката си сила. Заобиколен от нашите напълнели и оплешивели ръководители, Фидел изглеждал като латински мачо, добре допълнен с романтичния ореол на революционер. За да разнообразят официалната програма на госта, домакините организирали в Партийния дом среща с артистичния свят на София. По думите на очевидци, присъствали на срещата, Кастро бил център на всеобщото женско внимание – на срещата с блеснали очи край него били шампионката по художествена гимнастика Мария Гигова, телевизионната звезда Анахид Цонева-Тачева, актрисите Ванча Дойчева и Гинка Станчева, естрадната певица Йорданка Христова.

Въпреки легендите, които се носят и днес за него, като почитател на женската красота Фидел се държал тази вечер повече от скромно. Мария Гигова напразно се опитала да го вдигне на хорото, което се извило в залата. Данчето Христова го поканила на страстно танго, но и на нея легендарният команданте отказал. Очевидци, присъствали на тази, общо взето, режисирана среща, се кълнат, че нашата интелигенция не се понравила много-много на Фидел Кастро и той се вкиснал по някое време. Даже направил забележка на Тодор Живков за този подчертан женски интерес към особата му: „Тодоре, преследвали са ме много красавици в цял свят. Джина Лолобриджида даже идва до Хавана да прави фотоалбум за мен, но такова чудо не съм виждал.“

Домакинът Тодор Живков също си развалил настроението и скастрил организаторите.

След гостуването на кубинския лидер през 1972 г. в България името Фидел става доста популярно. Доста млади български семейства кръщават новородените си момчета с името на президента на Острова на свободата. Тук-там из страната се появява даже и вариант на името в женски род – Фиделина. Тази традиция у нас не е от вчера – нека си спомним модните през годините имена, дошли от политическото всекидневие – Ленин, Сталин, Индира, Тито. /Ретро.бг/

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации