Административният съд в Сливен е потвърдил поредната заповед за отнемане на свидетелство за управление на МПС, издадена заради това, че притежателят му не познавал правилата за движение по пътищата, съобщиха от пресцентъра на областната дирекция на МВР днес.

Нарушението е установено през 2020 г. от екип на Районното полицейско управление в града. Водачът е управлявал лек автомобил „Мерцедес“ в сливенския ромски квартал „Надежда“, като е извършил нарушение на Закона за движение по пътищата – карал е без включени светлини и не е поставил обезопасителен колан,съобщи interesninews.eu

Проверяващият екип установил намясто, че шофьорът не познава основни правила за движение, в това число и значението на знаците В1 и В2 – „Забранено влизането на пътни превозни средства“ и „Забранено влизането на пътни превозни средства в двете посоки“. Мъжът дори не можел да прочете текста на връчения му акт. Полицейските служители са отнели свидетелството на управление на МПС на водача, за което е издадена заповед за прилагане на принудителна административна мярка.

Това не е първият подобен случай в Сливен. През изминалата година екипи на Районното управление са установили 5 случая на управление на МПС в града от водачи, които не познават правилата за движение, маркировката, пътните знаци и дори заявяват че са неграмотни.

Свидетелствата за управление на МПС на тези хора са отнети до успешно полагане на проверовъчен изпит. Отнетите свидетелства по принцип са редовни, но са издадени в Кипър и Гърция, където не се изисква образователен ценз на кандидатите за шофьори. В България обаче кандидатите трябва да са завършили най-малко осми клас, т.е. да са грамотни, коментират полицаи.Само една от отнетите шофьорски книжки била издадено у нас. Тя е върната на притежателя си, след като той положил успешно проверовъчен изпит пред КАТ. Всички издадени заповеди за отнемане на шофьорските книжки по тази причина са обжалвани от потърпевшите, но и всички те са потвърдени като законосъобразни от Административния съд в града.

Екипи на полицейското управление в Сливен продължават да извършват ежедневен контрол и проверки по безопасност на движението на територията на общината. Благодарение на засилената патрулна дейност през 2020 г. са установени сериозни нарушения на ЗДвП, влияещи пряко на пътния травматизъм. При проверките са хванати 60 водачи, които управлявали автомобили след употреба на алкохол или наркотични вещества.

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации