Никулден

Николай е живял в 3-ти век по времето на император Константин Велики. Роден през 270 година, той бил провъзгласен от императора за архиепископ и взел участие в Никейския църковен събор, който бил първият вселенски събор. Легендите гласят, че е морски чудотворец, способен да спаси моряци и кораби от корабокрушение.


Светецът Николай Чудотворец се почита не само у нас, но и в редица други държави, като в източноправославната църква култът към него се доближава по значимост до поклонението на Дева Мария и дори на Христос.


Никулден е празник, в който се преплитат християнски с езически обичаи. От една страна светецът Николай е добродетелен християнин, а от друга – наподобява езическия бог Посейдон.


Празникът на Свети Николай се чества именно на 6 декември, защото на тази дата през 343 г. свети Николай умира.


Легенди за Свети Николай

Счита се, че когато шестимата братя светци започнали да си поделят света, на Николай се паднали водите, с което получил силата да възпира и пуска бурните ветрове, да предизвиква урагани и да контролира силата на моретата и океаните. Когато морето се развилнее и корабите започват да потъват, се счита, че свети Николай се е разярил. Той се смята за господар на подводния свят.


Един ден светецът Николай заедно с други хора плавали с лодка в морето, когато изведнъж ги връхлетели силни вълни, които пробили дъното на лодката и тя започнала да се пълни с вода. Николай бръкнал във водата и хванал един шаран, с чиято помощ запушил пукнатината и спасил всичките си спътници от удавяне. Тогава възникнал и обичаят шаран да се жертва в чест на светеца на Никулден.


РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации