Ровейки из семейните архиви, попаднах на трудовата книжка на мама. От 27.03.1967, прясно дипломирана лекарка, бременна с мен в 5-ия месец, до септември 1968 е по разпределение в Окръжна станция по кръвопреливане в гр.Лом с месечна заплата от 100 лева. 


Това ме подтикна да открия данни за стандарта на живота през периода 1960-1970г. Източник: Статистически годишник на НРБ от 1979г. Като махнем 10 лв., които е плащала за наем за обща стая с още две жени, 40 лв. за основни хранителни продукти + 16 лв. за обедните хранения в стола + пътувания до София и обратно (1-2 пъти месечно), са ѝ оставали 24 лева, като махнем удръжките (ДОД и ДОО) са ѝ оставали някъде около 10 лева за други нужди. Според данните от справочника, един двустаен апартамент е струвал между 7 и 8000 лева, оставам настрана връзки и чакане, един хладилник Мраз - 150 лв, готварска печка Мечта-145 лв., МПС марка Лада - 6 100 лв., пералня (не автоматична) - 70 лв., прахосмукачка "Чайка"-50 лв. А, да не забравя, че е имало такса месечна за детска градина и за ясли. А месечните т.нар "детски" са били 5 лв. Дотук с "носталгията".


Лили Гунева /Фейсбук/

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации