4390 нови заразени с COVID-19 и 80 починали за денонощие.

Новите заразени с COVID-19 за последното денонощие са 4390 при направени 11 068 PCR теста. Това показват данните на Единния информационен портал. Това означава, че и днес здравните власти отчитат и много висок брой положителни проби - близо 40%,съобщо НОВА.ТВ


Активните случаи са 55 716. Излекуваните пациенти са 516.  Увеличават се и хората, настанени в болнични отделения - общо за страната 4176, като 280 от тях са в тежко състояние. Има и 80 починали пациенти за изминалото денонощие.

Вижте кои са най-засегнатите държави:




От 31 декември 2019 г. и към 26 октомври 2020 г. са докладвани 43 581 467 случая на COVID-19 и 1 162 090 смъртни случая, от които съответно -  8 545 297 и 252 596 в Европа. Активните случаи са над 10 милиона, а вече смъртността от вируса възлиза на 4% от приключилите случаи,пише trafficnews.bg


Цифрите на заразара на Стария континент продължават да се покачват. Днес с абсолютен рекорд на новозаразени е Швейцария - 17 440. Високи остават нивата на новите случаи в Англия - 20 890, Русия - 17 347, Италия - 17 012, Белгия - 15 622, Холандия - 10 343, Полша - 10 241 и Германия - 9 168. За Франция и Испания, които са огнища на вируса, все още няма данни от последните 24 часа. Добрата новина е, че смъртните случаи все още са далеч под черните рекордни от пролетта - най-много са в Русия - 219, Италия - 141, Анлия - 102. 


Незабавно  бяха взети и мерки за ограничаване на пандемията.


В Испания в неделя държавните служители обявиха извънредно положение. Във Франция смъртните случаи нарастваха, докато болниците се борят да удържат съпротивата предвид нарастващия прилив на пациенти. И Италия, първата западна държава, която наложи режим на "блокиране" в началото на пандемията, властите обявиха нови ограничения.


Това беше мрачен уикенд за Европа, която някога изглеждаше да е поставила вируса под контрол. 


„Реалността е, че Европа и Испания са потопени във втора вълна на пандемията“, заяви испанският премиер Педро Санчес след среща на кабинета в неделя.


В допълнение към обявяването на извънредно положение, правителството разпореди в неделя да се въведе национален полицейски час, който ще ограничи движението на испанците между 23:00 часа и 6 сутринта, с изключение на Канарските острови, където има по-малко нови случаи. Новите "аварийни" правомощия включват също, че регионалните служители могат да налагат по-строги ограничения на движението между районите и да наложат лимит на събранията - до шест души.


Миналата седмица Испания стана първата западноевропейска държава, която надхвърли 1 милион потвърдени случая, а г-н Санчес заяви, че ще поиска от Парламента да одобри извънредното положение до май.


Във Франция, която бързо достигна милионната граница, цифрите продължават да се покачват. В неделя властите обявиха рекордните 52 010 нови случая, четвърти пореден ден те надхвърлиха 40 000.


След месеци на спад в интензивното лечение, френските здравни работници отново са като във война. В Лоара, която беше силно засегната от вируса, властите все пак запазват успокояващ тон.


„Ситуацията е безспорно обезпокоителна и много напрегната в болниците, но ние я контролираме“, обясни здравен служител пред Франс прес.


Миналата седмица френското правителство разшири нощния си полицейски час до още 38 региона и до Полинезия.


В Полша, която се бори с едно от най-тежките огнища в Европа, президентът на Полша Анджей Дуда даде положителен тест за коронавирус само дни след като вицепремиерът влезе в карантина.


А в Италия, която все още има най-много жертви в континентална Европа, премиерът Джузепе Конте също затегна ограниченията в неделя, като нареди предсрочно затваряне на барове и ресторанти и пълно спиране на фитнес зали, басейни, театри, кина и концертни зали.


През следващия месец баровете, кръчмите, магазините за сладолед, сладкарниците и ресторантите ще могат да останат отворени през почивните дни, но ще трябва да затворят в 18:00. Правителството също така „силно препоръчва” работодателите да увеличат дистанционната работа и гражданите да избягват да напускат домовете си, доколкото е възможно.


Нови ограничения започнаха по-рано този месец, след като Италия регистрира над 2000 случая за първи път от април. Тя постави рекорд в събота с 19 640 нови случая.


Италианците, каза г-н Конте, трябва да са готови да правят "малки жертви", като вечеря у дома и отказ от театри или концерти.


„Ако не мислим така, няма да можем да държим кривата на заразата под контрол и да управляваме пандемията“, каза той. „Тези мерки са необходими и се надявам да са достатъчни.“


РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Етикети