Днес ще Ви разкажем за най-голямата белодробна болница на Балканите, тази в село Радунци, община Мъглиж.

Централният болничен корпус е с разгърната застроена площ от 15 220 к.в м. На 4-те етажа са разположени лекарски и административни кабинети, рехабилитационен център, операционни и стационарни зали, санитарни помещения, складове, столова и др. Някога това е бил най-големият санаториум на Балканите, имало е стационар със 700 легла. Лично Цар Борис III дарил през 1936 година 500 дка гори и ливади в землището на село Дъбово, за да бъде подсигурена издръжката, припомнят запознати.


Внушителното здание от няколко сгради е проектирано през 1937 г. от първата българска архитектка Виктория Ангелова-Винарова, починала само на 45 години по ирония на съдбата от белодробно заболяване.

Строежът на Санаториума е поръчан от цар Борис III, открит е чак през 1955 г. заради прекъсване по време на войната. Мястото му е определено от нарочна царска комисия, избирала сред други 20 места у нас.

С 600-700 легла е разполагал комплексът в най-добрите си времена, с кино-салон, сцена и гримьорни, богата библиотека, ателиета и учебни зали. Там са работили висококвалифицирани специалисти, лекувани са хора не само от цялата страна, но и от чужбина.


През юни 2015 г. санаториумът е обявен в ликвидация поради неплатени дългове. Оттогава болницата за съжаление вече не функционира.

В тези времена на пандемия няма как да не си помислим, че болницата в Радунци би било едно чудесно място за лечение на нуждаещите се, ако беше съхранена както трябва и ако имаше нужните специалисти, които да работят там.

Източник:monitor.bg

/Н.В./

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации