Оркестър без име

Далян „Чайка” е едно приказно място на брега на морето в местността Буджака, на юг от Созопол, в непосредствена близост до къмпинг Каваци. Това е мястото, където рибата от морето има път до ресторанта едва десетина минути. В менюто преобладават морски специалитети от много видове риба и деликатеси. Познавачите обаче залагат на днешния улов, който не винаги е богат, но носи несравнимото удоволствие опиташ прясна риба. Тук ще оставим специалитетите, които се предлагат в Далян „Чайка”, защото това не е обикновен рибен ресторант, а място, което пази автентичния дух и енергия на хората в Созопол.


Направен преди много години от рибарите в региона, той има дълга история и низ от славни моменти, повече отколкото чирузи са висели по коя да е созополска къща. Още през далечната 1966 година емблематичното място е посетено лично от Юрий Гагарин при визитата му в Бургас, само пет години след като става първият летец, който полита в Космоса и прави пълна обиколка на Земята. Гагарин идва на Даляна, за да го нагостят с прословутата по вкус далянска рибена чорба, направена само от прясна риба, която се предлага и сега в ресторанта. Днес собствениците му са сложили снимка, подписана лично от космонавта до голям бор, който Гагарин засажда в знак на добрата българо-руската дружба.


След визитата му Даляна се прекръства на „Гагарин”, а днес снимки по стените на заведението носят спомена от онова време. Дали заради посещението на Гагарин, дали заради страхотните пресни миди с черупки, които правят и днес, или просто заради романтиката на морето, години по-късно режисьорът Людмил Кирков избира Далян „Чайка”, за да заснеме част от култовия филм „Оркестър без име”. В стария Далян Катето Евро в ролята на Рени пее песни и забавлява посетителите заедно с Велко (Велко Кънев), Филип (Филип Трифонов), Павел (Павел Поппандов) и Гошо (Георги Мамалев). И днес много родни звезди обичат да посещават ресторанта, който пази автентичния си дух, макар и преобразен от времето, когато Катето Евро е яла чернокоп на скара и хрупкава хамсия, полети с бяло вино. За щастие, тази година на Даляна почти всеки ден вадят пресен чернокоп, сафрид, хамсия, цаца, меджит и още черноморски риби, които се предлагат в ресторанта.

Горещо Ви препоръчваме да опитате лаврак на скара, миди „Саханаки” и тарама хайвер, който приготвят всеки ден тук на място. Това е едно от малкото места по българското Черноморие, на което се предлага рядката и отровна риба скорпид. Явно скалистото дъно на Даляна й е любимо място и често в мрежите се намират екземпляри. Само един определен готвач в заведението я почиства внимателно от опасните перки, защото е най-опитен в това. Притеснения не трябва да имате, защото когато е сготвена, рибата не е опасна за здравето на човек.

Виненият лист заслужава аплодисменти и ако все пак се колебаете при избора си, главният сервитьор ще ви помогне с кратка презентация за виното, което се предлага. Цените в заведението си заслужават да празнувате рожден ден или фирмено тържество на брега на морето. Далян „Чайка” разполага с голям паркинг, на който има места дори и в разгара на летния сезон. Ако идвате с деца, те ще се забавляват в чисто нов детски кът, който разполага с люлки и пързалка. Мястото е уникално с прекрасна гледка към морето, а от там и през деня, и вечер прохладният бриз носи аромат на лято и сякаш нашепва „Оставаме, оставамеее…..”

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации