Това е възможно при локдаун със затворени граници и почти го бяхме постигнали в началото на юни


Лъчезар П. Томов е доктор, главен асистент в НБУ - София (департамент Информатика), работи в софтуерната индустрия от 2008-а. Участва в проекти на ЦАУР (център за анализ и управление на рисковете) като математик и програмист. Активно следи темата с пандемията от коронавирус и прави математически модели за развоя на заразата. Вижте какво каза той в интервю пред "Марица":  - Реалистичен вариант ли е пандемията да стихне до пролетта? - При въвеждане на цитираните мерки и после внимателно отваряне и строго спазване на правилата България ще се върне към нормални нива, които ще облекчат здравната система - 50, 100, 200 случая на ден. Това ще стане плавно и по-бавно, отколкото при покачването. Пет седмици локдаун със стриктен граничен контрол може да доведат до нула заразени на ден.


На практика го бяхме постигнали в началото на юни. Трябваше да задържим мерките до края на юни и България щеше да има на практика нулева заболяемост до октомври. И да си караме спокойно морето, а не да се пазим по хотелите един от друг. - Г-н Томов, как оценявате частичния локаут, който влезе в сила от събота и ще продължи до 21 декември? - Като разумни мерки, дори закъснели. При 4-5 хиляди новозаразени на ден това трябваше да се случи. По мои изчисления реалната бройка е към 7-8 хиляди. Говоря за долна граница, но реалистичен вариант. При над един процент смъртност това прави сериозни загуби на човешки животи. И то вече на млади хора, тъй като не биват откривани навреме, защото няма масово тестване, карантиниране, проследяване. В Исландия го направиха и в резултат смъртността падна до 0,3 процента. 


Не знам какъв точно ще е процентът при нас, защото липсват истински изследвания. Но няма логика да са по-добри показателите от английските, които бяха 1,15, тъй като здравната им система е несравнимо по-добра. В Италия стигна 3 процента в областта на Бергамо - да, там населението е с изключително висока средна възраст. Но има и друго. То е здраво население, спортуващо, без наднормено тегло, получаващо грижи и медицинско обслужване на ниво. Тези хора грип нямаше да ги убие.  По-добре ли е да си няколко години по-млад, но с талия 150 или с 5 заболявания. - Искате да кажете, че 7-8 хиляди на ден е долната граница, а колко може би е горната на прогнозите ви за заразяване? - Аз мисля, че цитираните данни са реалистични. Направени са въз основа на изчисления на постъпилите в болницата, както направих с Испания преди време и познах. Сами виждате, че цифрите оборват всякакви теории за стаден имунитет.


А и ако приемем, че той се формира в България на 4 милиона население, това означава 40 000 починали!  Стаден имунитет без контрол, т.е. без ваксини, означава каскаден ефект, просто здравните системи няма да издържат. - Звучат стряскащо? - Те биха били само единият проблем. Реално при повишената смъртност 90 процента умират от COVID-19. Другите - заради претоварване на системата, страх да се отиде в болница и оттам закъсняло лечение на други болести. Втори проблем е, че при този вариант на стаден имунитет ще има допълнително 80 до 100 хиляди българи, които ще преминат коронавируса, но ще им останат трайни поражения. Хронична умора, деменция, каквото се сетите. Ще засегне включително и млади хора. Знаете ли, че на мой колега синът изкара COVID-19. Спортист, на 18 години, играе баскетбол в "Левски". Суперздраво момче. След лечението му откриха фиброза на белия дроб, не можеше да изкачи един етаж пеша. 


- Не може ли да се направят най-точни изчисления въз основа на броя починали, там лъжа няма? - И смъртността според мен е друга. Предполагам, че с около 40 процента нагоре. 


Тоест, ако към 23 октомври според официалните данни са 2800,  то реално са около 4000 починали българи. Това означава, че се изпускат много хора. - Кога може да очакваме някакъв реален резултат от въведените нови по-стриктни мерки? - До 10 дни ще де види резултат. На втората седмица кривата може и да се обърне. Ако е много стриктно спазването на всички тези мерки, на третата седмица ще имаме силно спадане на броя на заболелите и въздух за здравната система. И след това трябва да започне много бавно и умно отваряне на мерките една по една. Иначе вирусът ще продължи да вилнее, както го правеше баскетболният отбор на САЩ по олимпиадите. Повтарям, това при стриктно спазване. За съжаление, наблюдавам доста несериозно отношение в младите хора. То е резултат на нивото на образованието ни, особено на това в точните науки. Хайде, младите се опитвам да ги разбера, но възрастни, които търчат по цял ден нагоре-надолу и имат по 5 заболявания. Тях не мога! Или онези напомпаните във фитнесите, те са ми най-смешни, като твърдят, че няма вирус. Самите те не знаят, че са рискова група? - Защо? - Просто химията в кръвта им води до промени, които улесняват действията на вируса. Аз също обичам фитнеса. Ходя, но винаги с маска. И без анаболи. Но за онези, другите хората с маски, са женчовци. Ами да се опитат да вдигнат тежест с маска и без химия, колкото го прави моят треньор, тогава да видят кой е женчо. Между другото в САЩ маските са задължителни във фитнесите. Но там имат култура на поведение отдавна. Преди години се появи бактерия, която изяждаше буквално месото на човек. Не се влияе от антибиотици, стига се до ампутации. Американците откриват, че бумът тръгва от фитнесите. И въвеждат много сериозни хигиенни мерки. Така че са свикнали. - Кога може да очакваме ден без заболели от коронавирус? - Вирусът още не е приспособен към хората и може да изчезне. Има случаи на по 100-200 дни вече без него в части или градове на Азия - Южна Корея, Китай, Монголия. Дори в самия Ухан. Всичко това беше постигнато благодарение на два фактора. Единият е локдаун. Другият е споменатото ниво на образованост. Ние сме горди с нашите деца, но нивото на учениците в Сеул в областта на точните науки е като на нашите участници в олимпиади. У нас 40 процента от хората не искат да приемат мерките, дори ако лично вече са се уверили, че това е опасен вирус. 


Ще има винаги натиск върху премиера относно мерките, но те са единственото спасение. Но искам да питам: за 3 седмици ли ще пострада икономиката по-сериозно или ако колабират здравната и образователна система? Защото това ще докара щети за поколения напред. Учителите и лекарите са сред най-засегнатите от вируса, включително и с летален край. 28 процента от преподавателите са в рискова група. Ако допуснем стаден имунитет на Мангъров, починалите учители може и да стигнат 1000. Кой ще иска да ги замести? Кой ще иска да стане учител? За това мисли ли се?! - А бихте ли дали прогноза за развитието в дългосрочен план на тази пандемия? - О, тук само записките на Ванга биха помогнали. След теорията на Хипократ за храненето и движението няма по-добро откритие в здравеопазването от  ваксините. От това, които чета, има надежда скоро да бъдат пуснати на пазара. 95 процента ефективност на трети етап изпитания е сериозно постижение. Те ще спасят човечеството от COVID-19, а не безконтролен стаден имунитет. - Добре, при толкова вида коронавируси все повече започвам да се питам защо точно този се оказа неуловим, най-опасен, макар и далеч не най-смъртоносен? Не е ли все пак резултат на човешка намеса? - Шефът на "Пирогов" проф. Балтов каза, че е прекалено добър, за да е естествен. Аз казвам, че е прекалено добър, за да е измислен от човека. Ако някой го е измислил, ще го обявя лично за около 1000 пъти по-умен от Айнщайн. Подобни генетични разработки са сложни и непредвидими. Няма как да стане. Просто невероятна случайност в резултат на естественото развитие на вирусите. Това е COVID-19. Познатото у нас АЦЦ (ацетилцистеин) може да върши чудеса срещу коронавируса, убеден е математикът. При определен прием то предпазва от вируса. И не само. Не е много педагогично, не трябва, но съветвам студентите да взимат определени дози преди бурни купони. АЦЦ неутрализира ефекта на алкохола върху черния дроб, това е доказано. Така пазите здравето си, а и го няма ужасния махмурлук./Блиц/

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Етикети