Имахме автомобилна промишленост, сега произвеждаме кабели и пластмасови джаджи


Тонове с мастила са изписани по отношение на социалистическата икономика, но каквото и да се говори, ясно е, че такава съществуваше. Освен това създаваше продукция, която намираше пазар не само у нас и в СИВ, но и в капиталистическия свят.


Днешните поколения могат само да мечтаят за онази заетост, работа имаше за всички. Днес се разсмиваме, когато се говори за автомобилна промишленост у нас – всъщност произвеждаме кабели и дребни пластмасови джаджи, явно дотам ни стигат силите. И до ден днешен в много български домове, включително и в моя, има български хладилници „Мраз“ и готварски печки „Мечта“ и „Раховец“.


Помним сериите „Перла“ – автоматични перални, много от тях продължават да вършат работа в немалко български домове. Ловешките колела и мотопеди „Балкан“ се бяха превърнали в символ на живота в малките градчета и селата. Някои и до днес се подиграват на външния вид на колите „Москвич“, ама ако си направят труда да проверят, ще видят, че това е дизайнът и на всички масови автомобили на капиталистическите производители по това време.


Истински хит бяха телевизорите „Велико Търново“, които работеха безотказно десетилетия наред. Сериозни постижения имаше и в машиностроенето, електростроенето. Българските стругове и металообработващи машини бяха познати по целия свят. Произвеждаха се маломаслени прекъсвачи, трансформатори, електромотори, които се изнасяха навсякъде.


Имаше сериозна фармацевтична промишленост, която задоволяваше нуждите на народа. Селското стопанство претърпя безброй трансформации, някои от които неудачни, дори провали. Но ядяхме прясно месо, истинско сирене и кашкавал, пиехме истинско прясно и кисело мляко, всяка квартална и селска фурна бълваше три вида топъл хляб –типов, добруджа и бял. Колбасите бяха от месо, а не от отпадъци и нещо си, омешано с безброй Е-та.

А как е сега, я се замислете.

 

Евгени Горанов, Русе

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации