Дори леката до умерена употреба на алкохол увеличава кръвното налягане и шансовете от инсулт, според резултатите от мащабно генетично проучване, публикувано в The Lancet. Те оборват предишните твърдения, че едно или две питиета на ден могат да защитават организма.

Британските и китайски автори на проучването са следили 500 000 китайци в продължение на 10 години.


Те твърдят, че резултатите от проучването важат за всички народи и че това досега е най-доброто пряко доказателство за ефекта от алкохола.


Експерти твърдят, че хората би трябвало да ограничат консумацията на алкохол.


Вече е известно, че голямата употреба на алкохол е вредна за здравето и увеличава риска от инсулт, но проучвания предполагаха, че консумацията на малки количества може би е полезна за здравето, докато според други няма безопасно ниво на консумацията на алкохол, пише BBC.


Какво открива най-новото проучване?


Учените от Оксфордския университет, Пекинския университет и Китайската академия на медицинските науки откриват, че:

За целите на проучването едно питие се определя като:


Около 16 на 100 мъже и 20 на 100 жени във Великобритания получават инсулт през живота си.


Така, ако група от 100 души, които не употребяват алкохол, започнат да пият по чашка или две всеки ден, ще има допълнителни два инсулта, което е малко увеличение.


Според професор Дейвид Спигелхалтер от Кеймбриджкия университет, това представлява увеличение на общия риск от инсулт с 38% за всяка половина бутилка вино на ден.


Проучването също така не открива доказателства, че ниската или умерена консумация на алкохол има защитен ефект, или с други думи, намалява риска от инсулт.


Що се отнася до ефекта на алкохола върху риска от инфаркт, учените твърдят, че той не е ясен и са необходими още данни.

"Твърденията, че виното и бирата имат магически защитен ефект не се потвърждават," казва един от авторите на проучването професор Ричард Пито от Оксофрдския университет.


Много хора с китайско потекло имат комбинация от гени, която ги кара да избягват алкохола. Тази комбинация води до неприятна реакция и употребата на алкохол ги кара да се чувстват зле.


В резултат на това консумацията на алкохол варира значително в Китай – един на всеки трима мъже не пие, а много малко жени употребяват алкохол.


Сравнявайки здравословното състояние на консумиращите алкохол и на въздържателите, съгласно техния генетичен профил, учените твърдят, че са успели да достигнат, с много по-голяма сигурност от преди, до преките ефекти от алкохола върху риска от инсулт, ако се изключат всякакви другите фактори.


Западните народи не притежават тези гени, затова тук би било невъзможно да се направи подобно проучване.


И така, какво означава това за всеки човек?


Авторите на проучването твърдят, че основното им послание е, че вече има ясни доказателства, че умерената употреба на алкохол няма защитен ефект по отношение на защитата от инсулт.


Това означава, че употребата дори на малки количества алкохол всеки ден може да увеличи риска от инсулт.


Доктор Стивън Бърджис от Кеймбирджкия университет казва, че проучването има някои ограничения, като например че се съсредоточава само върху китайското население и консумацията основно на твърд алкохол и бира, но не и на вино.


Според него обаче проучването отразява кулминацията на дългогодишно изследване на ефекта от консумацията на алкохол.


"Рискът от инсулт се увеличава пропорционално с количеството на консумирания алкохол, така че ако хората в крайна сметка изберат да пият, тогава трябва да ограничат консумацията на алкохол", според Бърджис.
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Етикети