Лично Путин му окачи „Златната звезда” за Герой на Русия

На 5 декември 2017 г. БЛИЦ публикува кратък материал за награждаването на руския спецназовец ефрейтор Денис Портягин с медал „Златна звезда”, отличителен знак към званието Герой на Русия. Златната звезда му я окачил собственоръчно Владимир Путин.

Тогава обстоятелствата около героизма на Портягин по неизвестни причини останаха засекретени. Сега обаче за подвига разказа лично Владимир Путин в телевизионно интервю, беше излъчено и видео с реконструкция на неравния бой, при който ефрейторът удържал на атаката на 40 терористи от ИД и ликвидирал 14 от тях.   На 16 август група от руския спецназ на ССО с два автомобила пристигнала със секретна задача (насочване на авиацията) на височина, охранявана от пост на сирийската армия в района на пътя Акербат-Ес Сухне (пустинна местност край границата на провинциите Хама и Хомс.   Руските военни излезли от джиповете си, сирийският войник една успял да се поздрави с тях, когато бил убит от скрито приближили се терористи от ИД.

Започнал мощен обстрел.   Отрядът приел боя. Най напред били ранени двамата офицери, после другите двама, един от които бил опитен картечар. Останал само Портягин. 

Куршум улучил Денис Портягин в шлема, втори куршум заклинил картечницата му, но той продължил боя с ръчни гранати.   Междувременно Портягин успял да предаде координатите си и минохвъргачният огън пресякъл атаката на терористите. На помощ пристигнали и вертолети Ми-28.   Пристигналото сирийско подкрепление заварило всички руснаци с гранати в ръце с изтеглени предпазни шплентове, готови да се самовзривят. 

Сирийският лейтенант Абу Ашраф, пристигнал с групата на помощ, не скрил възхищението си: „Сърцето ми замря, когато видях руснаците да стискат гранатите. Те всички са истински мъже, храбри като лъвове.”/БЛИЦ/

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации