петък, 24 май 2019 г.

Цените на бензина се повишиха с 2.9% през първото тримесечие на 2019 г., в сравнение с три месеца по-рано, пише Bloomberg, като се позовава на информация от globalpetrolprices.

Изданието сравнява цените на горивата в 61 държави по света, включително и България, по три показателя – цена на бензина, достъпност и годишни разходи за гориво.

Нека видим къде се нарежда страната ни. Колко струва бензинът по света и у нас?

Най-масовият бензин А95 се е продавал за средните 2.04 лв. за литър в първите три месеца на 2019 г. у нас. Това ни отрежда 24-а позиция сред разглежданите държави.

Най-евтино продължава да е във Венецуела, Иран и Кувейт, следвани от Нигерия и Египет с цени от 70 и 77 ст. за литър. Под 1 лв. за литър бензин плащат и в Малайзия (0.88 лв.), Обединени Арабски Емирства (0.90 лв.) и Саудитска Арабия (0.93 лв.). На обратния полюс са в Хонконг, където литър А95 ще ви струва 3.77 лв., както и в Норвегия и Холандия с цени от 3.29 и 3.17 лв. За пътуващите това лято към Гърция – трябва да знаете, че литър бензин е с цена от около 3.10 лв., докато цената в Дания е 3.12 лв. Само за последното тримесечие цените на горивата у нас са се повишили с 4.08%, което е малко по-високо от средното, пише Блиц. Достъпност на горивата Страната ни се нарежда на 51-а позиция от 61 държави по достъпност. Или иначе казано, само в други 9 държави цените на А95 са по-недостъпни. Изчислението се прави, като се взима предвид каква част от дневния ни доход отива за покупката на 1 литър бензин.

Годишни разходи за гориво

Шофьорите в страната изразходват средните 88.7 литра гориво на година. Да, данните са ниски, но отново подчертаваме, че това са средни за страната. Това ни струва по 1.1% от годишните ни приходи, показват изчисленията на Bloomberg, което ни отрежда 26-а позиция в подреждането. Най-много за горива харчат в Мексико – 3.87%, а също в ЮАР и Канада, докато най-малко са разходите във Венецуела, Сингапур, Хонконг, Норвегия и Китай./брадва.бг/
ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ👇
Сподели новината👇

0 коментара:

Публикуване на коментар

Архив на сайта

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Предоставено от Blogger.