На 13 май, турският националист Мехмет Али Агджа извърши атентат срещу папата. Покушението в Рим през 1981 г. и до днес се смята за една от най-големите мистерии в криминалната история. За какво става дума?

13 май 1981 г., Рим, площад "Свети Петър": "Папата се появява на площад "Свети Петър", започва да поздравява хората и изведнъж, непосредствено до нас, на около тридесетина метра папата се привежда към хората, подава ръка и в този момент се чуват два изстрела..." - разказва австрийски радио-журналист.

В 17 часа и 20 минути изстрелите, произведени от оръжието на турския националист Мехмет Али Агджа, уцелват папата. Кръв струйва по бялата му одежда, Йоан Павел Втори се свлича. Той е тежко ранен, но оцелява. Ранени са и две жени от множеството край папата.

Много версии - една мистерия

23-годишният атентатор от Анадол е задържан на местопрестъплението. Седмица по-късно съд в Рим го осъжда на доживотен затвор. Скоро след атентата папата говори по Ватиканското радио от болничната си стая:

"Благословям всички ви, мисля за двамата души, които също като мен бяха ранени и се моля за брата, който ме улучи и комуто искрено прощавам..."

Атентатът срещу папата остава обаче мистерия. Мотивите не са известни и до ден-днешен. Единичен акт ли е бил? Кой стои зад него? 

Италианският журналист Марко Ансадо и турската му колежка Ясмин Таскин търсят отговорите, издирват следите. Неотдавна в Италия излезе книгата им "Убий папата", от днес тя може да се види и в българските книжарници. В нея двамата автори разглеждат различни съзаклятнически теории за атентата. Марко Ансалдо: "Проучвахме в продължение на 20 години, в германски архиви, в София, във Варшава и в Рим."

По време на процеса атентаторът се заплита в противоречия - веднъж казва, че извършил атентата по поръчка на американските тайни служби, друг път, че бил агент на КГБ. Според една от съзаклятническите теории, българските тайни служби били натоварени от Москва с убийството на папата, тъй като като поляк и антикомунист той представлявал опасност за Съветския съюз. Марко Ансалдо:

"Няма доказателства за тази теория. Така наречената "българска връзка" е измислица. ЦРУ я пуска в обръщение година и половина след атентата, за да хвърли вината върху българските тайни служби и Москва."

Агджа - хитър, ловък, егоистичен


Какво действително се е случило на 13 май 1981 г.? Според Марко Ансалдо: "Агджа е много хитър и ловък. Той непрестанно се опитва да контролира ситуацията, защото е егоистичен и уверен в себе си. В своите версии той обвинява на практика всички: ЦРУ, Ватикана, КГБ, българите... Защитава обаче "Сивите вълци", към които се числи и до ден-днешен."

"Сивите вълци" са ултранационалистическо, ислямистко и антиевропейско движение.

То действа и днес в Турция, макар и вече не под това име. Що се отнася до Али Агжда, през 2000 година той е помилван от италианския президент и предаден на турските власти. Поставен е в строго охраняван затвор и през 2010 г. е пуснат на свобода./dw.com/
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации