Цената на кредита няма да падне от влизането ни в еврозоната, въпреки че дългосрочната перспектива е такава. Не се знае, когато след 3-4 години се очаква да използваме еврото, каква ще е пазарната ситуация, смята кредитният консултант Тихомир Тошев, цитиран от monitor.bg.

По думите му така или иначе ЕЦБ очаква в началото на следващата година лихвите да тръгнат леко нагоре в цялата еврозона, а нашите лихви почти доближиха средноевропейските и са малко по-скъпи от тези в еврозоната.

По думите му плюсът от влизането е, че ако там има ниски лихви, то и при нас ще има и още повече ще доближим средноевропейските, но да очакваме, че веднага с присъединяването ще имаме по-ниски лихви, това е неправилно.Когато имаш достъп до финансиране от ЕЦБ на добра цена, това предполага и добри лихви. „В момента лихвите по кредитите у нас се определят само от цената на привлечените депозити, тъй като има изключително голяма депозитна маса, а банките нямат нужда от външно финансиране, да търсят и да купуват ресурс от междубанковите пазари. Те вече го имат и все още не могат да го раздадат като кредити. Затова няма директна връзка, че ще имаме по-ниски кредити“, обяснява Тошев.

Не така мисли икономистът Румен Гълъбинов. Според него можем да очакваме лихвите да се доближат до средните в еврозоната но сега нашите са по-високи. „В момента сме с единия крак в еврозоната, защото имаме фиксиран курс, сравнително ниска инфлация и като цяло съотношението на държавния дълг към БВП е добро. Но все още имаме по-високи лихви и самото ни влизане в „чакалнята“ може да е предпоставка за приближаване на лихвите ни към тези в еврозоната.

Другите предимства са, че ще имаме единна валута с други страни, а това ще улесни търговските взаимоотношения с компаниите, ще има по-голяма сигурност и гаранция заради влизането ни в голямото семейство. Накратко ще има повече сигурност за спестяванията и за бизнеса.

Бум в търсенето на кредити също не се предвижда защото самото преминаване не генерира някаква промяна. „Това, че утре ще се събудиш и заплатата ти ще е в евро, няма да те накара да изтеглиш кредит, защото тя реално ще е на същата стойност“, коментира консултантът и допълва, че всичко зависи от плановете на едно домакинство. А със сигурност няма да има такъв бум на търсене на кредити у нас.

Ръста на кредитиране в Гърция след уравновесяването на валутата Тошев обяснява с пазарните условия в страната и не е продиктуван от промяната.
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации