четвъртък, 28 февруари 2019 г.

Родители без средно образование няма да получават еднократна финансова помощ при раждане в Свиленград, предаде bTV. Това реши общината.
От тази година помощта за първо новородено дете става 400 лева, а за всяко следващо до трето дете – по 500 лева. Според нововъведения образователен ценз обаче родителите трябва да имат най-малко средно образование.
По данни на ГРАО в община Свиленград през 2018 г. общината е изплатила еднократна помощ за 130 новородени деца. При наличие на минимален образователен ценз обаче тези помощи са щели да паднат на 100.
Тези, които не биха взели, са предимно от ромската махала, обясни експертът Пенка Балджиева.

Според ромите това е несправедливо, защото парите били за нуждите на новородените, а не за родителите.
Въпреки че също е ром обаче, здравният медиатор Симеон Апостолов приветства мярката.
Съгласен съм, тъй като това е един вид мотивация за този етнос, че трябва да бъдат образовани, а не да раждат толкова рано, заяви той.
Според останалите в махалата обаче мярката е дискриминационна.
От своя страна общинският съветник Стамо Димитров, вкарал образователния ценз в условията за получаване на помощ при раждане, смята, че подобно нещо няма.
„Ние не делим хората на определени раси или на определена вяра. По-скоро нашата цел е точно образованите хора, към тях сме се насочили, защото този град има нужда от образовани хора, за да се развива“, обясни той.

От Община Свиленград са на мнение, че образователният ценз не е новост за България при даване на този вид еднократна помощ, тъй като сходен критерий имало и в Ботевград.
Източник: moreto.net
ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ👇
Сподели новината👇

0 коментара:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Архив на сайта

КОНТАКТИ:

Предоставено от Blogger.