На 25 май 1901 г. 41-годишния Антон Чехов сключва брат с актрисата Олга Книпер, а сватбата предизвиква огромна изненада у приятелите и семейството на писателя. По това време в Русия Чехов е известен колкото Толстой. Носи му се слава на страстен любовник, който се е впускал в над 30 афери.

Освен това, всички знаят, че Чехов е бил чест посетител на местните бордеи. Имал е абсолютен страх от обвързване и от това са пострадали много жени, имали нещастието да се влюбят в писателя. И тогава Чехов изведнъж се жени. Олга е второ поколение рускиня с германски корени. Идва от буржоазно семейство и винаги е мечтала да стане актриса. С много трудности успява да си проправи път и да блесне на сцената. Среща Чехов, когато е част от трупата на радикалния Московския художествен театър. Хваща окото на писателя през 1898 г., по време на постановката "Чайка", където Олга е в ролята на Ирина Аркадина. Дребно и жизнерадостно момиче с труден житейски път, очаквано привлича интереса на Чехов. Аферата им започва през 1899 г., но е помрачена от заболяването на писателя – туберкулоза. Чехов е лекар и много добре знае неизбежния и фатален край на болестта. Заболяването започнало да се задълбочава все повече и Чехов усетил наближаващия край. Може би именно това го е подтикнало към сключването на свещен съюз. Въпреки туберкулозата на съпруга си, Книпер – отдадена, способна, енергична и безсрайно амбициозна, никога не би могла да се затвори и да се грижи за болния Чехов. Актрисата има кариера в Москва.

Заради почти разрушените бели дробове на Чехов, обаче, писателят трябвало да бяга от сковаващите ледени зими в Русия, които прекарвал в Крим. Купува си къща и се завръща в Москва, Санкт Петербург и при съпругата си, само ако времето го позволява. Любовта им се превърнала в брак от разстояние, в който двамата кореспондират почти ежедневно. Благодарение именно на тази кореспонденция по между им, изследователите на живота на Чехов успяват да разберат истината, която помрачава остатъка от живота на писателя и може би слага край на краткосрочния му брак с Олга. Подробностите около него, обаче, ще станат ясни едва след излизането през декември на биографичната книга "Антон Чехов: Един живот (1997)" на Доналд Райфийлд. Олга и съпругът й често говорят за зачеването на бебе. Нещо, което изглежда доста трудно, ако живеете на половин континент един от друг. От време на време актрисата си взимала отпуск от театъра и взимала влака, за да прекара няколко дни със съпруга си. Важната визита се случила през февруари 1902 г. Олга Книпер пристигнала на 23 февруари и си тръгнала след четири дни. Чехов и жена му не са се виждали от октомври 1901 – тоест почти 5 месеца. По време на тези 4 дни двамата прекарали времето си заедно в опити Олга да забременее. На 1 март актрисата написала писмо, в което описва как по пътя към Москва и станало лошо във влака – болки в стомаха и гадене. На 24 март Олга отново се оплакала от същите симптоми. Няколко дни по-късно е приета в болница, след като припада. Лекарите съобщават, че е направила спонтанен аборт, който е отстранен по хирургичен път.  И тук започва увъртането на Олга... Актрисата твърди, че бебето е било заченато по време на четирите младоженски дни, които двамата с Чехов прекарват в Крим. Според нея бременността би трябвало да е в шестата седмица. Спонтанен аборт в шестата седмица, обаче, не би трябвало да изисква оперативна намеса от страна на лекарите. Чехов е лекар и би трябвало да е добре запознат с това. Писателят много добре знае, че бременността няма никакви симптоми толкова рано. Болките, които Олга изпитала и последвалите обстоятелства... били доста мистериозни. Актрисата наистина е носила дете, но е била в доста по-напреднала бременност. А бащата със сигурност не е бил Чехов.

Данните от изследванията през март 1902 г. показват, че Олга е страдала от извънматочна бременност, като според сведенията плодът е бил в осмата или десета седмица. Това предполага, че зачеването се е случило някъде през януари, когато Чехов и неговата съпруга са били на повече от 1000 км. един от друг. Кой тогава е баща на нероденото дете? Писма показват, че Олга е споменавала с голямо вълнение името на актьорът Александър Вишневски. Двамата започват да си пишат писма в началото на 1901 г. Други, обаче, смятат, че Олга е имала афера с друг – един от режисьорите в театъра – Владимир Немирович-Данченко. Двамата са имали връзка, преди Олга да срещне Чехов. След като актрисата се възстановила от своята операция през август, на Чехов му оставали около 2 години живот.  Двамата продължават да поддържат връзка и се виждат сравнително рядко. След успеха на последната пиеса на Антон Чехов - "Вишнева градина", през 1904 г., самата Олга предлага двамата да си направят романтично пътуване до Германия през юли. Там Чехов издъхва на 44-годишна възраст от туберкулозата. След смъртта му Олга говори за брака им с любов и оставя всички неловки и грозни подробности от него на страна. Истинската история за тяхната любов тепърва започва да излиза наяве. В своите мемоари актрисата пише: "През целия си живот съм постигала целите си с всички средства и никога не съм съжалявала за това." Олга Книпер умира на 90-годишна възраст през 1959 г.

Източник: dnes.bg

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации