Затворници от Пазарджик се оплакаха от отвратителните условия там. Те качиха на страницата си в интернет снимки оттам, както и разказ на лишен от свобода. Според него там било за ХЕИ, а престоят - непоносим.  Кадри от затвора бяха показани и по Нова телевизия. В сутрешния блок директорът на затвора старши комисар Венелин Коцев коментира, че предстои ремонт и няма представа дали действително тези снимки са от сега или от предишно време: "За съжаление не само тази институция е в подобно положение, затворът е строен преди повече от 80 години. Не знам дали тези кадри са от затвора дори. По тези кадри... в затвора има над 100 помещения, но не това е проблемът. 

От мината година се провежда основен ремонт, който не е правен. На 7 януари ще започне преместването в ремонтираното крило и се надявам до 1 юли да сме с едни от най-добрите условия.  В килиите, които сега са ремонтирани, ще има и студена и топла вода. Лишените от свобода, които са настанени, ще са между 4 и 6, защото имаме сега килии от по 20 души." А ето и разказа на самия затворник от Пазарджик: "Затворът в град Пазарджик е класика в жанра. Бях слушал много за това място, но сега съм тук и нямам думи да ви опиша какво изживявам. Тук почти всички са психично-разклатени или на косъм. Управата е на първо място. Началник на това заведение е Веселин Коцев и той се държи все едно е на пазара. Кара се, крещи и не знае буквата на закона. Или по-точно я знае, но се държи като сърдито хлапе. Трябва да стане неговото, без значение дали е правилно и законно.

Тук всички заведени дела по повод чл.3 от ЗИНЗС ще бъдат и се печелят вече. Хората /данъкоплатците/ ще плащат, защото Веселин Коцев управлява все едно е ЕТ собственик на затвора в гр. Пазарджик. Да, няма условия и не зависи всичко от него, но той не иска да направи и това, което зависи от него. Показаха ми едно момче и ми казаха, че то е осъдено за радикален ислямизъм. Момчето беше с работни дрехи, но ми направи впечатление, че е без брада. Веднага попитах къде му е брадата, а лавкаджията ми отговори, че при тях в ТПО-то нямали право да носят бради. Стана ми много чудно, но на разговора беше и едно друго момче (на Лазар Колев брат му) и то ми потвърди.

Момчето, което ми потвърди, се казва Венцислав и ми разказа как е наказван официално за това нещо. Той е с брада и каза, че я носи защото има заболяване (псориазис) и го е срам да излиза на свижданията без тази брада. Тя криела раните му. Преди време отишъл в ТПО “Средна Гора” и го накарали да си махне брадата, а след като отказъл го наказали. Бях изумен и се опитвах да свикна с този затвор. Тук съм от 02.05.2018г., а по затворите съм вече десет години и мислех, че съм видял всичко, но тук се изумявам много пъти на ден.  Няма как да се поддържа хигиена в килия която е около 20 кв.м. и в нея има 12 вишки, 10 шкафчета, настанени са 11 лишени от свобода и техния багаж. Има нещо, което е наподобяващо на тоалетна, няма топла вода и се къпем с вода от кофи, подгряна с бързовар, но трябва да се види. Подът е дървен и изгнил. Просто бях слушал за тук, но трябва да се види, не може да се опише. Тук храненето става в столовата, но тя е под всякаква критика. Не знам каква роля играе ГДИН и ХЕИ в цялата схема, но е пълно с плъхове и няма никаква хигиена. Скоро валя дъжд и столовата се наводни, всички се чудеха как да спасяват хляба.

Началникът е забранил от столовата да си вземеш порциона или хляба и да ги качиш в килията, за да се храниш там. Тук това е забранено. Старшините нямат представа от закон (ЗИНЗС и ППЗИНЗС). Правят си претърсване без да има някой до багажа, и никога не спазват чл. 87 ППЗИНЗС, но това е утвърдена практика.  Тук няма топла вода по чешмите и се къпем с кофи от бързовар. Водят ни в общата баня два пъти седмично, както пише в ЗИНЗС. Правят ремонт, но е под всякаква критика. Пускат външни фирми при повече от 250 човека работна ръка. Всеки се бори за работа и иска да намали присъдата си, но те подписват договори с фирми, които пращат работници. Няма да ви казвам, че работниците си тръгват в Петък на обяд и идват в Понеделник след обяд, а понякога си миришат на алкохол.

Тук никой не бачка по закон и момчетата не знаят какво е план на присъдата. Още ги лъжат, че трябва да паднат под 5 г. остатък за да отидат в ТПО. Социалните работници си карат по старият ЗИНЗС, но той не е и много стар. Смениха го преди почти две години. Забравих да ви кажа, че в този затвор няма стая за удължено свиждане. Усвоили парите и направили нещо си… Освен това от този специален затвор никой няма право на домашен отпуск. Никой не си ходи в отпуск, но отговора на управата е, че такава била практиката им. Добре че нямат практика да изпълняват смъртните наказания, защото от онези години тук нищо друго не се е променило. Храната е ниско-калорична и момчетата изгледата така, все едно са в концлагер."
/БЛИЦ/

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇
РЕКЛАМА

1 коментар:

  1. ДА НЕ БИ МИРНО СТОЯЛО НЕ БИ МИРНО ВИДЯЛО ТАКА ЧЕ КАКВОТО СИ НАДРОБИЛ ТОВА ЩЕ ЯДЕШ

    ОтговорИзтриване

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации