понеделник, 3 декември 2018 г.

Едни го смятат за лишен от короната престолонаследник, други - за самозванец и мошеник.
Подменени бебета, странен безсловесен юноша, убийства, дворцови интриги и изчезнали саркофази... Не, не става дума за поредния сензационен бестселър или за холивудска продукция, пише Дойче Веле. Просто в момента изследователи и политици в Германия отново подръпват нишките на една от най-големите мистерии на ХІХ-ти век, която слага в джоба си повечето теории на заговорите: за краткия живот и жестоката смърт на Каспар Хаузер.

Загадъчният юноша

През пролетта на 1828 година в Нюрнберг се появява странен юноша, който не може да говори, но с трепереща ръка изписва името си на къс хартия: Каспар Хаузер. Откъде идва това объркано и явно занемарено момче, каква е историята му - тези въпроси по онова време занимават цяла Европа. Пет години по-късно Каспар Хаузер се довлича окървавен в дома на своя попечител и малко по-късно умира от прободните рани в гърдите му. На гроба му е гравиран следният надпис: „Тук почива Каспар Хаузер, загадка на епохата, с неизвестен произход и тайнствена смърт”.

За петте години, прекарани в Нюрнберг и Ансбах, Каспар се е научил да говори, образовал се е, влязъл е дори във висшето общество, където за произхода му се нашепват страшни предположения. Едни го смятат за лишен от короната престолонаследник, други - за самозванец и мошеник.

Трети дори говорят, че смъртоносните рани са причинени от собствената му ръка. В музея в Ансбах и до днес се пазят окървавените гащи на юношата, които, впрочем, дават тласъка на днешните вълнения около истината за Каспар Хаузер. Защото един ДНК-анализ вече може да докаже дали юношата наистина е бил наследник на Баденския херцог.

Изчезналите саркофази

От гробницата на Баденските херцози в Пфорцхайм незнайно кога в хода на последните 50 години изчезват два детски саркофага. В един от тях лежат тленните останки на законния престолонаследник, починал няколко дни след раждането си през 1812 година. Според най-популярната версия, в този саркофаг всъщност е погребано друго бебе, умряло при раждането, а истинският престолонаследник бил отстранен и скрит, държан в тъмница и без връзка със света до 16-годишната си възраст, за да освободи пътя към престола на един незаконно роден син.

Тъкмо този 16-годишен, объркан юноша се появява в Нюрнберг през 1828 година под името Каспар Хаузер. А когато слуховете за благородния му произход стават прекалено опасни за херцога, Каспар е убит от неизвестен човек. Така поне смятат привържениците на популярната теория.

Страшната тайна

Днес тази теория може лесно да се провери. В гробницата лежат и тленните останки на майката, принцеса Стефани. Ако нейното ДНК се сравни с ДНК-то на Каспар Хаузер, а също и с генетичен материал от детския саркофаг, лесно ще се разбере кой от двамата е бил истинският престолонаследник. Досега княжеското семейство не разрешаваше подобна експертиза с аргумента „Да не безпокоим покойнците!”. Оказа се обаче, че семейството изобщо няма юрисдикция над гробницата, която принадлежи на църквата в германската провинция Баден-Вюртемберг.

А след като беше внесено официално искане за ДНК-анализ, изведнъж се разбра, че детските саркофази са изчезнали. И всички, които подозират, че точно преди 200 години в дома на херцога се е разиграл мрачен заговор, днес вече са напълно убедени в своята версия: истинският престолонаследник е бил Каспар Хаузер, а княжеското семейство и до днес с всички сили се опитва да опази страшната тайна. Както се казва: развръзката тепърва предстои.
Вижте още👇
Сподели новината👇

0 коментара:

Публикуване на коментар

Архив на сайта

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Предоставено от Blogger.

Популярни публикации: