Ще ви разкажа куриозна случка с великото изобретение на социализма – чушкопека. В лятната ни къща на село ни дойде на гости наша приятелка французойка. Наредихме богата трапеза, посрещнахме я добре. На другия ден жена ми реши да изпече чушки за салата. Французойката гледаше  с голям интерес това изкопаемо -  чушкопека, и ахкаше как пиперката излиза идеално изпечена. Във Франция също печели чушки, но ги окачвали да висят във фурна с вентилатор. Те обаче не се изпичали равномерно и нямали този вълшебен аромат и вкус. И заключи, че това изобретение с цилиндрична форма, заобиколено от нагревател, е истинско чудо на българския технически гений. Жена ми ѝ обясни, че този неугледен уред е пренесъл селото в града и е направил националната традиция за печене на чушки лесна и удобна. Че десетилетия наред е  незаменим при приготвянето на консерви и лютеница за зимата. И ѝ подари  няколко бурканчета от своята продукция.

Гостенката ни пожела да си купи чушкопек и си го отнесе във Франция. Какво беше учудването ни, когато след месец получихме писмо от французойката, в което тя се хвалеше какъв успех имат вълшебният уред и нейните печени чушки сред близките ѝ. И молеше горещо да изпратим във Франция още няколко чушкопека за нейни приятели. И ние пращахме, че дори няколко пъти. Ето как българското изобретение придоби  международна известност. 

Българското чудо напоследък е много предпочитано от  чужденци, включително и от живеещите в България. В магазина за техника до нас дойде един англичанин, който направо от вратата се хвана за чушкопека и го купи. А продавачката каза, че чушкопеци заминават за Германия, Испания, даже и за САЩ.

В. Иванов, Пазарджик
/Ретро.бг/
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации