Дървена мафия, която сече поголовно и изнася дървесината в съседни страни, бедни необразовани хора, които изсичат горите около селата си. А след това наводнения и ерозия на почвите. Звучи познато, но става въпрос за Афганистан. Масовата сеч там започва преди близо 35 години. Първо муджахидините, след това талибаните се финансират с износ на дървесина в Пакистан. Последствията от корупцията и бедността са катастрофални и вероятно непоправими, пише в доклад на Университета в Небраска, САЩ. Заради изсечените гори, започват чести наводнения и свлачища. Оголените хълмове ерозират, вятърът и водата отнасят плодородния горен слой на почвата не само в бившите гори, но и в низините около тях. Подпочвените води намаляват и територията се превръща в пустиня, негодна за живот.

Екип на ООН, търсещ последните диви гори с типичното за Афганистан шамфъстъково дърво в провинция Багис, е шокиран, когато осъзнава, че там, където е имало хиляди декари гора, не е останало нито едно дърво. Местни жители разказват, че няма кой да се изправи срещу дървената мафия, защото членовете й са въоръжени и агресивни. Планините и хълмовете, които били зелени и приличали на овощна градина, са се превърнали в пустиня 35 години по-късно. А местните жители вадят дори корените на дърветата, за да ги използват за отопление през зимата. Целият див живот е изчезнал. Екипът на мисията на ООН прави извод, че обезлесените региони вече са негодни за земеделие и изобщо за живот. Сравняването на сателитните снимки на териториите от 1977 и от настоящето показва как зеленината се е превърнала в пустиня.

У нас властите продължават да твърдят, че наводненията, свлачищата и ерозията на почвите нямат нищо общо със сечта. Официално властта твърди, че горите са в добра кондиция и се секат само санитарно. Сравнителни сателитни снимки от преди десет години на Странджа и горите около селата, населени с роми показват доста различна действителност. Вижда се как цели хълмове и територии са обезлесени за няколко години. Според статистиката, тези територии продължават да се водят гори, но с просто око се вижда, че в рамките на няколко години са изчезнали 80-90% от големите дървета. В изстрадалата Странджа, надделява мнението, че ситуацията излиза извън контрол.

За никого не е тайна, че в дъното са политическо- икономически интереси, които от години строят зад унищожаването на гората.

Обикновено се твърди, че проблем с гората няма и на година се сече само около 1% от горския фонд. Има едно НО обаче. Не се посочва еднозначно, колко е незаконната сеч. Въпреки очевидните индикации за поголовна сеч в природни паркове, до момента няма нито един знаков издаден акт за нарушение.

Източник:Uniconbg.com

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇
РЕКЛАМА

1 коментар:

  1. За съжаление, всичко става с одобрението на държавните органи, които си получават дяла под масата. То бива алчност, ама като българската рядко се среща. Само лапай, лапай. Не се наядоха и управляващи, и обикновените граждани!

    ОтговорИзтриване

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации