Двигателят му осигуряваше прилична скорост почти като на днешните междуградски луксозни автобуси.
Един автобус е неразривно свързан с нашето детство и с  ученическите ни екскурзии. Това е модерният за времето си межуградски модел „Чавдар” 11М4. Произвежда се от 1977 г. почти до края на социализма.

За разлика от предшественика си 11М3 този е със самоносеща конструкция и окачване на въздушна възглавница. Беше много добър за времето си автобус, произвеждан по лиценз на Kassbohrer Setra. Возеше изключително меко, имаше и модели с климатична инсталация. Двигателят беше 6-цилндров, 216 к.с.   Raba по лицнез на MAN, произвoдство в Унгария. Осигуряваше му прилична скорост почти като на днешните междуградски луксозни автобуси.

Именно този модел рейсове притежаваше и БМТ „Орбита“ (Бюро за младежки туризъм). С него сме ходили на екскурзиите в периода 1984 -1986 г. до Смолян и Пампорово, до Мелник и Роженския манастрир, до Габрово(Етъра), Дряново и В.Търново. Автобусната линия от Пловдив до село Златовръх също оперираше с него, а когато на смяна беше чичо Кузма(бащата на двама братя мои прятели) от нашето село, ми спираше пред портичката на дядовата къща като маршрутка.

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Етикети