Показният разстрел става малко след 9 ч сутринта на кръстовището на булевардите „България“ и „Димитър Несторов“ на 26 октомври 2005 г. пред очите на десетки ужасени хора, бързащи за работа.

Разстрелът става точно в часа, в който вътрешният министър Румен Петков и правосъдният министър Георги Петканов дават пресконференция за критиките в поредния доклад на Европейската комисия за размаха на организираната престъпност в България. Малко след 9 ч Петков получава листче на трибуната и обявява, че Емил Кюлев току що е бил убит. Пресконференцията пропада, може би защото критиките на Европейската комисия се потвърждават от изстрелите на бул. „България“. По-късно пред парламента Петков заява, че това убийство не е като останалите, свързани с разчистване на сметки между престъпни групировки, а с него се цели дестабилизация на държавата и възпрепятстването й по пътя за ЕС. Тезата повтарят и депутати, които искат незабавно убийството на Кюлев да бъде разкрито. Това естествено не става и разследването за смъртта на банкера е спряно до ден днешен без да се разбере кой дръпна спусъка срещу него.

Веднага след наглия разстрел на собственика и президент на

на „Българската финансова група „ДЗИ – Росексимбанк вътрешният министър Румен Петков нареди масирана полицейска акция под името „Респект“ в цялата страна. В центъра на София изкочиха маскирани командоси, които проверяваха и задържаха наред. В Благоевград обаче се получи издънка, която провали в зародиш цялата операция „Респект“. При опит да бъде задържан наркотрафиканта Ангел Димитров-Чората, местни антимафиоти го пребиха до смърт. А МВР обяви на другия ден, че той е получил инфаркт. Истината лъсна на погребението на Чората и заформи грандиозен скандал, който се точи в продължение на години.При разследването на убийството на банкера стана ясно, че той е бил следен и навиците му са проучени внимателно. Килърите са знаели, че Кюлев пътува без охрана, само с шофьор и минава всеки ден по един и същ маршрут от Бояна по бул. „България“ към офиса на банката в центъра.

Докато джипа на банкера чака зелен сигнал на светофара, а Кюлев чете на предната седалка вестници от храстите изкача облечен в тъмно мъж, който открива стрелба с автомат по джипа. По-късно ще бъдат намерени 15 гилзи от автоматично оръжие, а патоанатомите ще преброят 12 куршума в тялото на убития. Убиецът изчезва межу блоковете в кв. „Стрелбище“. Шофьорът му е ранен в гърдите и в бедрото, но е спасен в „Пирогов“.



Основната версия на полицията е, че Кюлев е убит заради неуредени бизнесотношения. По-късно при разкриването на групата на „Килърите“ на Петър Стоянов-Сумиста МВР работи по версията, че вероятният поръчител на разстрела на банкера е Георги Вълев заради неполучени пари от фалиралата  „Тракиябанк“ . Разследващите разполагат със запис от камери на кръстовището, на които се вижда силуета на предполагаемия убиц малко преди стрелбата. Той напомня за един от „Килърите“ Георги Петков-Дачи, но образът е неясен и той не може да послужи за доказателство.

Друга версия също лансирана след години е че поръчката за убийството на Емил Кюлев идва от дупнишките братя Галеви. Смята се, че Кюлев е платил със живота си заради отказа му да допусне техни хора по граничните пунктове, където неговата банка единствена има офиси, в които се плащат пътни такси и мита.


Тази версия си остава само версия. Третата теза за смъртта на 48-годишния банкер и бивш национален състезател по плуване е, че става дума за разчистване на политически сметки. Публична тайна бе, че Кюлев, който е  завършил  школата на МВР в Симеоново и е работил в милицията, е близък с няколко правителства това на СДС, по-късно на НДСВ, по чието време придобива ДЗИ, а и с кабинета на тройната коалиция. Съветник е на президента Георги Първанов по финансовите въпроси. Тезата обаче, лансирана веднага след убийството му, че някой иска да ни провали членството в ЕС изглежда даже смешна.

Кюлев има сериозни вложения в туризма – той притежава Интерхотел „Сандански“, както и морския комплекс „Ривиера“ край Варна. През 2004 г става един от инициаторите и потенциален инвеститор на проекта “Супер Боровец” под патронажа на бившия премиер Симеон Сакскобургготски.

Слухове твърдят, че убийството му е поръчано именно заради „Супер Боровец“, защото след гибелта му проектът пропада.

Негови приятели свидетелстват, че дните около убийството му Кюлев е бил спокоен, не се оплаквал от нищо и не се страхувал за живота си. Обичал да шофира сам джипа си, не е ползвал охрана.

И за тези слухове реални доказателства няма. Реални доказателства кой уби вторият по-богатство българин така и не се намират вече 10 години.
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации