Ягодите са едни от най-свежите плодове, които консумираме през лятото. Оказва се, че по света има близо 600 различни видове ягоди, като горските например влизат в Топ 10 на плодовете и зеленчуците, които съдържат голямо количество антиоксиданти.

Червеният плод, любим на малки и големи, има редица ползи за здравето. Сред най-популярните са, че консумацията им намалява риска от развитие на сърдечносъдови проблеми, рак и диабет. Ягодите подобряват качеството на кожата и косата, зареждат ни с енергия и същевременно помагат за намаляване на излишните килограми.
Ето при кои състояния ягодите са най-полезни и защо:

Сърдечна недостатъчност

Проучване на Харвардския университет показва, че консумацията на антоцианини (един от флаваноидите в ягодите), може да намали риска от развитието на сърдечен удар на 32% при млади жени и такива на средна възраст. Тези, които похапват горски ягоди и боровинки всяка седмица, са по-здрави, твърдят учени.
Витамин C, калий, фолиева киселина и фибри, са само част от полезните съставки в ягодите. В една чаша, пълна с пресни ягоди, се съдържа 160% от дневната нужда на организма от витамин C, който е „опакован“ само в 50 калории.
Флаваноидът керцетин, който също е част от ценните вещества на ягодите, е натурално противовъзпалително средство, което намалява риск от атеросклероза. Той влияе положително и върху раковите клетки, показва друго проучване. Голямото количество на полифленол пък спомага за борбата със сърдечносъдовите заболявания, като контролира кръвното налягане чрез противовъзпалителен механизъм. Калият и фибрите в червения плод пък поддържа сърцето здраво.
Рак
Ягодите съдържат мощни антиоксиданти, които работят като свободни радикали, които намаляват растежа на туморите и имат противовъзпалитено действие.
Кръвно налягане
Поради високото съдържание на калий в ягодите, те са препоръчителни за консумация при хора с високо кръвно налягане и се борят с негативните ефекти на натрия върху тялото. Дефицитът на калий в тялото повишава риска от поява на високо кръвно налягане.

Запек

Храните, които са по-богати на вода и фибри, нормализират чревната флора и подобряват метаболизма. Ягодите, лимоните и гроздето помагат при запек.
Алергии и астма
Кверцетинът в ягодите има силно противовъзпалително действие, затова тези плодове са полезни като алтернативно лечение на различни симптоми на алергия, сред които течащ нос, сълзене на очите и други. Няколко проучвания показват, че веществата, които съдържат ягодите, помагат при астма.
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации