Изданието "Нешънъл Интерест" (The National Interest) избра петте "най-напреднали" образци на въоръжение, създадени в Съветския съюз, съобщи "Взгляд" в петък (2 юни).

На първо място в рейтинга е автоматът "Калашников" – най-известното огнестрелно оръжие от следвоенния период, което, според изданието, "навярно е убило повече хора от ядреното оръжие".

Лекият и лесен за употреба автомат се отличава със съчетанието от нов куршум с умален калибър, напълно автоматична стрелба и здрав корпус.

На второ място е подводницата от проект 941 "Акула", която е основата на съветското ядрено сдържане по море. Подводницата е почти два пъти по-голяма от американската клас "Лос Анджелис" и с близо 10 т. по-тежка от лодките от типа "Охайо". В СССР са построени шест "Акули", като до момента все още се използва една от тях – "Дмитрий Донской".

На трета позиция е танкът Т-55, способен, освен всичко останало, да води бойни действия в условия на ядрена война. Чак до появата на Т-62, той остава опората на съветската армия. По различни данни в света са произведени от 42 до 100 000 танка Т-55.

В списъка е и стратегическият бомбардировач Ту-160, който е последният стратегически бомбардировач, произведен в СССР. Самолетът е разработен като слабозабележим, способен да действа през нощта и при неблагоприятни атмосферни условия.

Класацията завършва със 122-мм гаубица М-30, образец от 1938 г., която е най-разпространена в СССР. Тя може да стреля на разстояние близо 132 км, като за една минута оръжието може да изстреля до шест снаряда с маса 21 кг.

/Поглед.инфо/ 
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇
РЕКЛАМА

2 коментара:

  1. 132км за гаубица - пълни глупости.
    Максимум 10км в зависимост от снаряда...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. правилно пълни глупости -глупост е и че тази гаубица М-30 е основна в армията на Русия -била е някога до 1955 година -след това не се произвежда повече и минава в историята ...днес Русия има много по съвременни гаубици .....и още нещо - от къде я изкарахте тази далекобойност от 132 километра бе хахаха-тази гаубица стрела максимум на 12 километра -това да не ви е ракета бе хахаха

      Изтриване

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации