неделя, 6 декември 2020 г.

 

Отападане на част от мерките

Най-амбициозният план е мерките да се намалят с 30-35%. Първи трябва да възстановят работа детските градини и училищата за учениците до пети клас.


От 21 декември ще се предприемат мерки за смекчаване на сегашните рестрикции. Най-амбициозният ни план е да ги намалим с 30-35%, което е много трудно за постигане. Това коментира главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в ефира на Нова телевизия.


Той обясни, че към момента най-важно е да страната ни да навлезе в плато и да се прекрати процесът на увеличаване на смъртността и заболеваемостта,пише сайтът investor.bg


„В период на пандемия от нов вирус неправилен е начинът на планиране според прагове на заболеваемост. Учим се, работейки. В зависимост от резултатите, които получаваме, преценяваме какви мерки да се предприемат. Смятаме най-напред да се възстанови работата на детските градини, яслите и училищата за учениците от 1-ви до 5-и клас. Вероятно в последния момент – 1-2 дни преди крайния срок на мерките, ще обявим какво ще се предприеме“, каза още Кунчев.


Идеята с тези мерки е да успеем да дадем на хората нормални празнични дни, смята здравният инспектор.


„Факт е, че България беше на първите места по смъртност от COVID-19 през последните дни. Страната ни навлезе в най-тежката фаза на пандемията. На 14-дневна база по смъртност не сме на първо място. Единствената ни цел е да прекратим тренда на постоянното нарастване на заболяемостта и смъртността", обясни още той.


Кунчев не се съгласи с твърденията, че мерките са забавени. По думите му има два големи проблема – недостиг на кадри в здравната система и недоверие в системата, което води до неспазване на мерките. „В света се натрупа достатъчно опит. Най-важният показател обаче остава спазването на конкретни мерки. Виетнам, Нова Зеландия, Австралия, Япония и Китай са първенците в света. Там дори няма дискусия по наложените мерки“, обясни специалистът.


Според него здравната ни система лекува 6600 души в момента и изписва между 1000 и 2000 души всеки ден, които са излекувани.


„Системата ще се справи, много трудно, но ще се справи и никой няма да бъде оставен на произвола на съдбата. Търсенето на компромис е най-трудното в тази пандемия. Сигурно можеше мерките да бъдат въведени по-рано или да са по-строги, но виждаме как се приемат и какви са реакциите. Няма как да не отчитаме това“, каза още Ангел Кунчев.


Той изтъкна, че ситуацията е непредвидима и дори Швейцария е изчерпала капацитета на интензивните си отделения.


По думите му числото R, което показва колко души заразява един човек, все още е повече от единица.


„Ако мерките имат ефект, ще отчетем забавяне на разпространението. От около седмица активно обсъждаме въпроса за антигенните тестове. Ако съм 100% сигурен в антигенните тестове, ще поискам да ги изравним с PCR тестовете, но много зависи какви ангигенни тестове ползваме. Вече знаем, че започва да се оформя заболеваемост около 10-15%, която е скрита. Обмисляме всеки положителен антигенен тест да бъде потвърден с PCR и да се задействат всички последващи мерки. Когато той е направен в лечебно заведение, пациентът да бъде изследван за сметка на държавата с PCR. Закупили сме и разпределили немалък брой тестове. В момента сме в процедура по осигуряване на 1 млн. теста“, допълни той.


Той изрази убеждение, че SMS-ите, имейлите и обажданията по телефона за хората, които ще са поставени под карантина, ще се узаконят.


По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Десислава Попова

Източник:www.investor.bg

........
Сподели👇

0 коментара:

Публикуване на коментар

Архив на сайта

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Предоставено от Blogger.

Популярни публикации: