Румен Радев

Авиобаза „Равнец“ някога бе образцово поделение на Военновъздушните сили на България. Намираше се край бургаското село Равнец. Разполагаше с летище с 2 писти (дълги съответно 2,6 и 2 км), с покритие от бетонови плочи и обработени със смола фуги.

От 50-те до 90-те години базата е основна въздушна отбранителна единица на южната част на морската граница и заедно с базата в Безмер охранява югоизточната сухопътна бразда.Летището край Равнец започва да се използва като военно от 14 и 15 май 1953 г., когато 15-и изтребителен авиополк се пребазира на него. През 1989 г. полкът е преоборудван с изтребители МиГ-29 . Първият каца в базата на 15 юни.

В периода от 1992 до 2001 г. техниката и пилотите са предислоцирани в базата в Граф Игнатиево, а базата в Равнец е оставена като резервно летище за ремонти и аварийно кацане. Впоследствие то е закрито и е изоставено на произвола на съдбата.

Авиобазата е неразривно свързана и с името на новия президент на България Румен Радев. Той служи там между 1987-1999 г.



Във военното поделение, в ескадрилата в „Равнец“ действали железни правила, които се спазвали от всички и затова те се чувствали свободни. Всичко останало се считало за анархия. Самият Радев по време на предизборната си кампания в Бургас каза, че закриването на авиобазата е сериозна грешка. „Настоящето доказа, че закриването на авиобаза „Равнец“ е грешка, защото Черноморският регион придобива все по-голяма важност в системата за национална и колективна сигурност.“

Източник: retro.bg
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации