Известният само допреди година с бурния си нощен живот български курорт Слънчев бряг в момента изглежда като призрачен град, в който туристите се броят на пръсти, предава в свой репортаж агенция Ройтерс.

След като пандемията на коронавирус затвори граници, приземи полетите и принуди хората да си стоят вкъщи, само шепа курортисти събират тен край стотиците неотворени чадъри и недокоснати шезлонги по 5-километровата плажна ивица със златен пясък, пише световната агенция.

„Не помня нищо подобно“, каза Румен Мончев, собственик на хотел на брега на морето. "Ако оцелеем през тази година, това  ще е супер добре." Мончев е намалил цените с над 30%, инвестирал е в прегради между отделните маси в трапезарията и дори е наел „COVID-19 шериф“, който да следи непрекъснато за здравословната безопасност на гостите. Въпреки това от групата от 160 унгарци, които той очаквал да дойде миналата седмица, пристигнали само тридесет и трима.

Туризмът дава около 12% от брутния вътрешен продукт на България и осигурява спасителна заетост за хиляди хора в най-бедната държава-членка на Европейския съюз, припомня Ройтерс.

За да спаси нещо от летния ваканционен сезон, правителството предлага субсидии за чартърни полети и намалени такси за концесионерите на плажовете, така че те да предлагат по-евтини чадъри и шезлонги и в същото време да поддържат брега безопасен и дезинфекциран.


Въпреки това пандемията е намалила планираните чартърни полети до черноморските летища във Варна и Бургас с 35% спрямо 2019 г. Подобен спад се очаква и при редовните полети, каза министърът на туризма Николина Ангелкова.

Над 9 милиона чуждестранни туристи посетиха България през миналата година, а преди COVID-19 Ангелкова прогнозираше 10% ръст през 2020 г. „Очаквахме най-доброто лято досега. За съжаление, това вече не е на дневен ред“, каза тя, цитирана от Ройтерс./Брадва.бг/
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации