Учените за първи път заснеха с камера разлагането на труп в продължение на година и половина. Това, което виждат, може да шокира впечатлителните хора: 

През цялото това време мъртвото тяло се движи.

Обичайната човешка реакция към трупа е силен страх. Както казва когнитивният антрополог Паскал Бойер в книгата си "Обяснение на религията", всички известни култури се характеризират с представи за замърсяващото, оскверняващо въздействие на мъртвите тела. Искаме да се отървем от този ужасен предмет възможно най-скоро, като го хвърлим в земята, огъня или морето. Може би с това се обяснява фактът, че процесът на разлагане на тялото в продължение на 17 месеца е документиран подробно за първи път едва през XXI век.

Изследването е проведено в австралийската база за тафономични експериментални изследвания. Първите букви от името му образуват смислено съкращение - AFTER.


Това е единственият изследователски център в южното полукълбо, който изучава разлагането на човешки тела в природата. Учените поставят автоматична камера, която на всеки половин час през светлата част на денонощието заснема този тъжен спектакъл. Както уточнява Science Alert, заснемането е продължило 17 месеца.

Изследователите, които проучили кадрите, не очаквали, че трупът ще бъде толкова подвижен. По-точно, те не са възнамерявали да проследяват неговата активност. Целта им е била да проверят модел, публикуван от техни предшественици, който описва процеса на разлагане на различни етапи. 

Странните движения на трупа обаче били открити мимоходом. Например ръцете, които първоначално лежали покрай тялото, се оказали разперени. "Смятаме, че движенията са свързани с процеса на разлагане, тъй като тялото естествено се мумифицира и сухожилията изсъхват", казва Уилсън в материала на AFP.Вижте още:Погребението на Тодор Живков в уникални снимки

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации