събота, 18 юли 2020 г.


На 15 юли 1970 г. от поточната линия на Горковския автомобилен завод слиза първата серийна бройка на модела ГАЗ-24 "Волга". Във времената на късния СССР това е най-престижният модел местно производство 

любимото транспортно средство на милицията и основното такси в страната. 

Дизайнерът на легендарния модел признава, че автомобилът, разпознаван от всички, е можел да изглежда по съвсем различен начин.
В своето време този модел е недостъпен за обикновените граждани. На първо място, заради цената. Все пак това е един вид S-класа в ерата на развития социализъм. 

Вярно е, че и сега е трудно човек да си намери ГАЗ-24 "Волга" - в добро състояние са останали съвсем малко бройки.
В момента на появата си ГАЗ-21 е напълно модерен автомобил и се отличава с редица оригинални конструктивни и дизайнерски решения. В началото на 60-те обаче той вече е доста остарял - предимно по отношение на дизайна. Поради това е решено да бъде заменен с нов модел. 

Малко хора знаят, но ГАЗ-24 е можел да изглежда съвсем различно - създадени са 7 прототипа. 

Цялата световна автомобилна индустрия тогава се равнява с американските модели: претенциозност, перки, големи панорамни прозорци. Но сред предложените дизайни побеждава най-лаконичният.

Автомобилният завод в град Горки (сега Нижни Новгород) годишно произвежда 75 000 такива автомобили. Цялата номенклатура, такси, полиция, линейки в страната използват този автомобил-мечта, а дизайнерът, който го създава - Владимир Реутов, дълго време кара "Запорожец". 

С огромни усилия получава "Волга"
Когато автомобилът е почти готов да серийно производство, става ясно, че въздушният филтър не се побира под капака. Така се появява фирменото "волговско езиче" - най-високата част на двигателя. До 1993 г. са произведени общо 1 481 561 бройки ГАЗ-24 от всички модификации, включително ГАЗ-24-10. Това е най-масовият пътнически модел в историята на завода (ГАЗ-24 е произведен 2,3 пъти повече от ГАЗ-21, 6 пъти повече от ГАЗ-M20, 9.5 пъти повече от 3102 и 23.5 пъти повече от М-1). ГАЗ-24-10 се произвежда до 1992 г., след което е заменен от ГАЗ-31029, който всъщност е ГАЗ-24-10 с каросерия от ГАЗ-3102.

Източник:automedia.bg

Вижте още:
........
Сподели👇

0 коментара:

Публикуване на коментар

Архив на сайта

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Предоставено от Blogger.

Популярни публикации: