След близо сто години, сладоледът „Ескимо“ ще получи ново име. Компанията „Dreyer’s Grand Ice Cream“ иска да обърне внимание на расовото равенство и намира името „ескимо“ за „пренебрежително“, пише Си Ен Ен, цитиран от площад Славейков.

Ваниловият сладолед с шоколадова обвивка е поредният продукт, който променя името си в контекста на антирасистките протести, обхванали САЩ и Европа. Преди това имената или логата на популярни свои артикули промениха „Aunt Jemima“, които предлагат миксове за палачинки, сиропи и други продукти за закуска, както и сладоледената марка „Uncle Ben“.

Решението за промяната на името на „Ескимо“ идва в контекста на световните демонстрации срещу полицейското насилие и институционалния расизъм. Протестите се провеждат като част от движението „Животът на чернокожите има значение“ (Black Livеs Matter), започнали след смъртта на чернокожия арестант Джордж Флойд.

Компанията, която произвежда „Ескимо“, преразглежда политиката си от известно време, казва неин говорител. Терминът се използва широко в Аляска и се отнася за местните инуити и юпики.

„Това название се смята за пренебрежително на много други места, защото е дадено на местните от други хора и се смята, че означава „който се храни със сурово месо“, казват от компанията.

Лингвисти са на мнение, че думата има друг произход, базиран на дума, която означава „да плетеш зимни обувки“. Но хората в Канада и Гренландия предпочитат да не бъдат наричани така.

Бивши собственици на „Dreyer’s“ са „Нестле“. През 2019 г. гигантът продава фирмата на „Froneri“ в сделка за 4 млрд. долара.

Източник:novinite.bg
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации