Завинаги ни напусна Валентина Гагарина, съпруга на първия човек полетял в космоса Юрий Гагарин.Поклон пред паметта и.

За смъртта на Валентина Иванова Гагарина потвърдиха от Центъра за обучение на космонавти в Русия.

Според руски медии Гагарина е получила масиран инсулт преди около месец и е претърпяла операция.

Валентина Горячева се омъжва за Юрий Гагарин на 27 октомври 1957 година в Оренбург. По това време Гагарин е военен пилот, а тя завършва местното медицинско училище. Семейството има две дъщери - Елена и Галина. Голямата им дъщеря Елена Гагарина работи като директор на Московския музей на Кремъл, а малката Галина Гагарина е доктор на икономическите науки, професор и ръководител на катедрата по национална и регионална икономика на Руския икономически университет. Г. В. Плеханова.

След полета на Юрий Гагарин в Космоса на 12 април 1961 г. Гагарина е наградена с орден Ленин като съпруга на първия космонавт на Земята. След смъртта на съпруга си 1960 г. работи като медицинска сестра, а след това като лабораторен биохимик. Написала е и книга със спомени за съпруга си „108 минути и цял живот“.
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации