За последните 17 години учениците у нас са намалели с над 260 хиляди. Някои от тях са чужбина, но основната причина е демографският срив. Особено силна е тенденцията в селата. Десетки бивши училища там се продават в интернет, като цената често е по-ниска, отколкото на апартамент в столицата. 

За съжаление и продадените вече училища пустеят.
По данни на Националната статистика през последните 17 години броят на българските ученици в общообразователни училища е намалял с над 260 000. И докато през учебната 2000 /2001 сме имали над 860 хиляди ученици, 6 години по-късно те са 700 хиляди, за да стигнат до 605 000 през миналата година.
В същото време само за 2016 г. нови 23 000 души са напуснали селата и са се преселили в градовете.
Заради всичко това селските училища продължават да опустяват, а общините се опитват да продадат сградите им. В момента в интернет се продават десетина училищни сгради на цени от 14 000 до 320 000 лева. Повечето сгради са с огромни зелени площи около тях. Предлагат се предимно за живеене, бизнес, туризъм, хосписи.


Училище на 40 километра от Пловдив се продава на промоция. Старото школо се намира в планинския район в село Отец Паисиево.

От обява в интернет става ясно, че в началото имотът е бил маркиран като "къща близо до Пловдив", а сега гласи:

"Сграда на бивше училище с огромна регулирана градина в спокоен район". Първоначалната цена е била 48 500 евро, но е намалена на 43 000 евро. Отстъпката съответства на 11,34%. В информацията е посочено, че няма обзавеждане - дървените чинове и черните дъски отдавна са изчезнали. Посочени са "две спални". В текста се подканват смели инвеститори, които имат големи планове. Подчертано е, че мястото е удобно за лов и риболов.

Школото е събирало под покрива си децата от околните вили и населеното място. Когато училището е строено, е избрано специално място на висок хълм в полите на Среда гора, откъдето се вижда цялата местност наоколо. В момента сградата заедно с парцела под нея и огромен двор са собственост на агенция за недвижими имоти. 

Площта от 246 кв. м се разпределя между приземен етаж с две стаи и първи етаж с голяма стая от около 100 кв. м, още четири стаи, коридор и тоалетна. Подовите настилки са с дюшеме, а прозорците са дървени, но по снимките личи, че много от стъклата липсват. Училището е със септична яма и се нуждае от ремонт. Дворът от 6000 кв. м е засаден с плодни дървета. До сградата води достъпен през всички сезони павиран път.
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации