Северна Корея задържа руски риболовен кораб. На борда е имало 15 руснаци и двама южнокорейци. Гражданите на Южна Корея са настанени в хотел, водят се преговори за освобождаването им. Моряците от руския екипаж са затворени на кораба, а капитанът и помощникът му са арестувани.

Корабът е идентифициран като „Сянхайлин-8”, собственост на Североизточната рибарска компания, информира „Комерсант”.

Задържането е станало на 17 юли около 4:00 часа сутринта. То е извършено на над 100 километра от брега на КНДР.

Военни от Северна Корея са завзели кораба „в движение” и са прекъснали всички средства за комуникация, след което са го ескортирали до пристанището на Уонсан.

Заместник-директорът на компанията изясни, че все още няма връзка с моряците, а представител на руското посолство в Пхенян едва вчера е успял да посети заловения кораб.

Нито руската дипломатическа служба, нито компанията, са наясно кога ще бъде стартиран процес по инцидента.

Според руското посолство в КНДР, Министерството на външните работи на Северна Корея е обявило, че екипажът на кораба е задържан за „нарушаване на правилата за влизане и престой на територията на страната”.

Министерството на обединението в Южна Корея, отговарящо за междукорейските въпроси, съобщи в сряда, че двамата южнокорейски моряци са настанени в хотел в безопасност и се водят преговори за тяхното освобождаване.

Ситуацията е странна, тъй като Русия поддържа относително тесни връзки и е постоянен търговски партньор със Северна Корея.

Има и друг подобен случай. През 2016 г. руска състезателна яхта беше взета на абордаж от неидентифицирани севернокорейски съдове. Екипажът успя да се свърже чрез сателитен телефон със спасителната служба във Владивосток, което по думите им, ги спасило да не изчезнат безследно. По-късно руските граждани и яхтата са освободени.
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации