НОИ ще търси лична отговорност на експертите, издавали медицински експертизи

Медиците, издали неправомерно становище за получаване на пенсия за инвалидност, ще носят отговорност за нанесените щети и ще трябва да възстановят на държавата парите, получени от “болното” лице, коментира председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. В интервю за в.

"Труд" тя каза, че замислената нова организация на медицинската експертиза е разумна, но не бива изцяло да минава към Националния осигурителен институт (НОИ).

Установяването на детската инвалидност може да остане към болниците. Изключително важно е, че НОИ вече ще може да търси лична отговорност на експертите, участвали в издаването на медицинската експертиза. Ще се отправя регресивен иск. Вчера лекари от медицинската експертиза обявиха, че броят на лицата в работоспособна възраст, получаващи пенсия по инвалидност, е много по-малък от обявения от премиера и финансовия министър. Укриването на осигуровки е възможно да се криминализира, но едва ли заплахата може да бъде стимул за изваждането им на светло, смята Менда Стоянова по повод предложението за това на синдикатите.

В кодекса на труда се дават правомощия на Националната агенция за приходите да осъществява контрол върху трудовите договори и да налага глоби за липсата им./БЛИЦ/
*Снимка:Дартс Нюз
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации