четвъртък, 10 януари 2019 г.

Разказва Кольо Георгиев, кмет на Стара Загора от 7 юни 1976 г. до 16 юни 1986 г., записан и публикуван публикуван в книгата „Живи спомени“, издадена по повод срещата на бившите градоначалници, която се състоя през 2015 г., инициирана от настоящия кмет на града Живко Тодоров.

“През 1981 г. започнахме работа по тролейбусния транспорт. Първи започнаха казанлъчани и им одобриха проекта. И ние тогава с едно писмо до Министерския съвет казваме: Искаме и на нас да се разреши, но на нас не ни разрешават. Трябваха ни 20 милиона, за да изградим тролейбусния транспорт. Тръгваме по мъките. Директор на банката по онова време беше един професор, не му помня името, но 20 пъти съм влизал при него и не дава пари. Петър Младенов беше наш народен представител, отидох при него, но не можа да помогне. Обади се на Милко Балев: А, бе Милко, тук кметът на Стара Загора се възмущава – на Казанлък сте отпуснали средства , а Стара Загора, окръжен град, три пъти по-голям, а не сте отпуснали средства за тролейбусен транспорт…Милко Балев беше силна личност в орготдела, след Тодор Живков беше той. Отидох при него, разговаряхме, после той се обади на професора от банката: Ще го приемеш, ще го изслушаш и ако можеш, ще направиш нещо да решиш въпроса! Отидох за 21-ви път при професора. Вика: Ей, нямаш мирясване, не се отказа!

Дадоха ни 20 милиона и ние тръгнахме да проектираме мрежата. Сключихме договор с немците за токоизправителните станции. След това Великов направи една специална машина за пробиване на дупките, той произведе и стълбовете. През 1985 г. започнахме, а Купен Купенов я довърши в неговия кметски мандат.”

Източник:zarata.info
СПОДЕЛИ НОВИНАТА👇

0 коментара:

Публикуване на коментар

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ

Архив 2

Предоставено от Blogger.

Архив 1

ПОСЕТИТЕЛИ ГЛЕДАТ В МОМЕНТА:

КОНТАКТИ: