loading...

събота, 8 декември 2018 г.

Преди година пианистка се отказва от арменското сигражданство, за да получи българско. Оттогава се чувства като затворник – живее без гражданство заради българското законодателство.

Вече 12 години арменката Рузанна Ташчян живее в България. Преподава в Националното училище по танцово изкуство. През 2015 г. подава документи за българско гражданство: „Всички документи, които бяха искани от мен, бяха предоставени на министъра на правосъдието точно в срокове, които бяха обявени. Всичко беше наред. Накрая Съветът за гражданство уважи молбата ми и ми беше изпратено писмо, с което аз оттам нататък трябваше да предоставя само един документ липсващ – да съм се отказала от досегашното ми гражданство. И го направих”, разказва тя пред БТВ.

След това, обаче започват проблемите. Последната стъпка е вицепрезидентът да издаде указ. Близо година обаче това не се случва.

„Ходила съм да питам в президентството какъв в проблемът. Те ми казаха, че трябва да напиша писмо, написах това писмо. Трябваше да ми бъде отговорено в рамките на един месец, вече пети месец тече. Обаждам им се да питам какво става и те ми казаха нещо много странно – няма никакви срокове, чакайте. Аз питам, искам да разбера какво е положението. Съгласна съм да ми кажат „Тук, тук нещо липсва”, коментира Рузанна, цитирана от новини.бг.

В момента тя има единствено лична карта за статут на постоянно пребиваващ чужденец. Няма обаче паспорт и не може да пътува. А това е най-голямотойжелание, защото дъщеря й учи в Япония. Налага се да отказва предложения да изнася концерти в чужбина.Рузанна се притеснява и заради скорошните скандали с получаване на българско гражданство: „Гледах телевизия и си мислех: „Боже какво се случва. За 1 месец да получиш гражданство срещу пари, а тук всички документи изрядни, всичко подадено и нищо не се случва”.

В онлайн системата вече месеци наред пише, че се извършва проверка от вицепрезидента. От администрацията на президентството заявяват, че нямат право да предоставят информация за проверките, които извършват. Нямало и срок, в който се одобряват или отказват документите за гражданство.

Грешка ли е било Рузанна да поиска българско гражданство? „Не, защото аз обичам България. Аз съм избрала да живея тук, въпреки че научавам, че много хора излизат от България…. Детето ми е българче, всичко е наред при мен, имам и работа, имам приятели, колеги, изяви. Имам и награди, но от 3 януари насам се чувствам като заложник”.

Рузанна продължава да чака, като в същото време отхвърля предложения за концерти в чужбина и се надява дъщеряйскоро да си дойде.
ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ👇
loading...
СПОДЕЛИ НОВИНАТА👇

0 коментара:

Публикуване на коментар

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ:

Предоставено от Blogger.
senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Архив 2

Архив 1

ЛЮБОПИТНО

КОНТАКТИ: