Това ще стане възможно, ако Роспатент одобри заявлението на френската Renault за придобиване на търговската марка „Москвич”, предадоха световните агенции. Успехът на Nissan, която успя да възроди марката Datsun, е вдъхновил ръководството на френския концерн да върне на пътя руската автомобилна легенда.

Московският автомобилен завод „Москвич” е основан през 1930 г. В цеховете му е правен култовият „Москвич-400” - първият масов съветски автомобил, продаван за индивидуална употреба. През 1945 г. като репарация от победена фашистка Германия в Москва е пренесен цял завод на Оpel. Така моделът Cadett на германската компания се превръща в „Москвич 400”. По-късно на пазара излизат моделите 403,407, 412, 1360 „Алеко” и др., а заводът е прекръстен на АЗЛК (Автомобилен завод на Ленинския комсомол).

По времето на соца „Москвич” се сглобяваше и в ловешкия завод „Балкан”. Общо през периода 1966 г. – 1990 г. в България са сглобени 304 297 броя коли от легендарната съветска марка.

В началото на 90-те години предприятието се превърна в едно от най-големите в страната, но с разпада на СССР започнаха и проблемите му. След изключително слаби продажби през 2006 г. „Москвич” фалира. На негова територия заработва „Автофрамос“, а по-късно и Renault Русия, където в момента се сглобява моделът Renault Logan.

Според автомобилни експерти под марката „Москвич” Renault ще продава бюджетни автомобили, предназначени предимно за пазарите в Централна и Източна Европа, както и за страни от Третия свят.
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации