В момента руския автомобилен гигант АвтоВАЗ работи върху нов проект, който е базиран на икономичния Kwid. За тези, които не са наясно, ще допълним, че Kwid е разработка на Рено, предназначена за бедния индийски пазар. Това е 0,8-литров бензинов мотор с мощност от 54 коня.
Адаптираната Lada ще разполага с друг мотор, както и с различно окачване, но идеята е да бъде запазена същата цена – малко под 7000 лева. За целта се предвижда локализирана сборка на възлите и агрегатите, които също ще се правят в Русия. Все още не е ясно кога ще бъде задвижен проекта.
До 1980-те год. марката Лада се използва само за автомобилите, предназначени за износ, докато на вътрешния пазар се продават като Жигули, а след това – като „Спутник“ (следващото семейство), което се доставя за износ като „Лада Самара“ и скоро започва да се нарича така и в СССР.

Понастоящем „АвтоВАЗ“ изписва марката с главни букви, само на латиница: LADA. През 2011 г. за главен дизайнер на автомобилите Lada е назначен британецът Стив Матин.
Първият модел, носещ номер 2101, е разработен по лиценз на FIAT на основата на модела FIAT 124. Впоследствие се оказва, че обикновената за руснаците дума „Жигули“ (кръстена на Жигульовските възвишения, намиращи се в близост по поречието на Волга край завода-производител) звучи неприлично на много езици (близка е до gigolo – жиголо, мъжка проститутка) и името на експортния вариант се сменя на „Lada“. Това наименование обикновено се асоциира с търговския знак на завода ВАЗ – стилизирано изображение на древна речна платноходка, въпреки че съществува и старо руско женско име Лада.

Източник:retro.bg

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации