събота, 3 юни 2017 г.

Американски учени откриха, че след 60-годишна възраст човешкият мозък заработва на пълни обороти. Учените от Калифорнийския университет открили, че с напредване на възрастта човек става по-умен, тъй като неговият мозък започва да работи с пълна сила. При това, времето на интелектуалната активност е между 50-70 годишна възраст пише themainline.bg

До скоро се смяташе, че с времето умствената деятелност постепенно изчезва, тъй като невроните (клетките на главния мозък) постепенно умират, и към края на живота си човек губи до 30% от невроните.

Но се оказва, че това всъщност не е вярно. Клетките на главния мозък не умират. Може да бъдат загубени връзките между тях, но само в случай, че човек не ги задейства по никакъв начин. Освен това, с времето, в главния мозък се увеличава количеството на миелин – веществото, което кара сигнала да преминава по-бързо между невроните. Благодарение на това общата интелектуална сила на мозъка се повишава с до 3000% в сравнение със средните показатели, и това се случва, когато човек стигне и надвиши 60 години.

Друг интересен факт, който бе открит – ако до 50 години между двете полукълба на главния мозък съществува рязко разделение и всяко от тях изпълнява строго определени функции, то след 50 години човек може да използва и двете части на мозъка едновременно. Това му позволява да решава много по-сложни задачи, както и да ползва крайниците си еднакво добре. Заедно с това, думата си казва и жизненият опит на по-възрастните хора, получен в течение на тези 50-70 години. Те са подложени по-малко на риска от объркване при получаване на необичайна или емоционална информация, в сравнение с един млад човек.

ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ👇
Сподели👇

0 коментара:

Публикуване на коментар

Архив на сайта

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Предоставено от Blogger.

Популярни публикации: