Интересни подробности от битието на хазартния бос Васил Божков изскочиха покрай тараша на прокуратурата в офиса му на „Московска“ 43. 

Освен очакваните пушки и пищови, в касите бяха открити и крайно интригуващи документи, които хвърлят нова светлина върху възхода на най-емблематичния бизнесмен на прехода, в това число две присъди от времето на развития социализъм,пише kriminalno.com

Милиардерът със страшния прякор е осъден веднъж за валутна търговия през 1979 г., а три години по-късно – за участие в побой, както е видно от факсимилетата. Според запознати, В основата на арестите на Божков стои именно Стефан Найденов – Голямата Цека, който тогава е щатен сътрудник на ДС и отговаря за комарджийските среди в столицата. По-късно двамата стават приятели и съдружници, преди раздора от миналото лято, довел до краха на божковата империя.

Въпросните бланки с присъдите на Божков са официален регистър, който трябва да се съхранява архивите на службите и със сигурност няма как да попадне у него, без помощта на висшестоящ, най-малкото министър или главен секретар.„В заключена каса бе намерена и иззета оригинална регистрационна бланка за криминалистическа регистрация – образец №5 на лицето В.Б. На бланката са нанесени криминална регистрация, както и две присъди – от 1979 г. за извършването на незаконна към онзи момент хазартна дейност и от 1982 г. за нанасяне на средна телесна повреда. 

Наличен е и мастилен дактилоскопски отпечатък на лицето върху предвиденото за това място на бланката“, съобщават още разследващите. Какво прави там оригинална бланка на МВР и кой му я е дал, прокуратурата тепърва трябва да установи, но фактът е доста притеснителен.От съобщението на разследващите става ясно още, във връзка с иззетата от офисните помещения на обвиняемия оригинална бланка, Специализираната прокуратура е изискала от главния секретар на МВР да назначи проверка по случая, която да установи:

– регистриран ли е бил криминалистически В.Б. в поделения на МВР, кога и къде се намират бланките от криминалистическите и съдебните му регистрации;

– съхраняват ли се бланките образец №5 по съответния законов ред и къде, в чии правомощия и компетентности попада контролът по съхранението им;

– има ли данни в системите на МВР, че въпросната бланка е била връчена в оригинал на лицето В.Б., ако има – кога и на какво правно основание е извършено това.


РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации