Бившият паметник на „Съветската армия – Освободителка“ в Плевен или както някой за кратко наричаха паметника на Альоша се е намирал площада на Свободата в центъра на града. Представлява висок обелиск от сив гранит, от шест призматични блока. 

На върха се издига бронзова фигура на съветски воин в цял ръст, с военна униформа, с кепе и дълго спуснато наметало на гърба: в дясната ръка държи автомат пред гърдите, а лявата е вдигната нагоре за поздрав. Обелискът израства от друг призматичен блок, на чиито страни са издялани четири щитовидни медалиона с петолъчкд в средата и дъбови листа в основата. Блокът лежи върху кръгъл постамент от четири гранитни тела, като средното представлява венец от лаврови листа.

Основата на паметника е кръгла, изградена от двоен бордюр. Между бордюрите е засадена декоративна зеленина — юниперус. Върху същата основа от четирите страни са изградени гранитни стъпала. На първия гранитен блок на лицевата страна е вдълбан следният текст: „СЛАВА НА СЪВЕТСКАТА АРМИЯ ОСВОБОДИТЕЛКА“

Паметникът е издигнат през 1954 — 1955 година.

Той е дело на авторски колектив: арх. Васил Тихолов и скулпторите Анастас Дудулов и Борис Кадийски.

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Етикети