В брой 5 от 1-15 март 2016 г. на в-к „Работническо дело“, орган на ЦК на Партията на българските комунисти, четем интервю с доц. Иво Христов – социолог, юрист и преподавател във ВУЗ. Как попадна при мен официозът на ПБК? 

Оказва се, че вестникът се разпространява и в Стара Загора „на ръка“…Топ социологът Иво Христов разкрива любопитни факти от близкото минало на България.

5 милиона българи напуснаха страната за последните 2 десетилетия. Това не е миграция, а евакуация. От София до Бургас, България е само един трагичен микс от старчески домове и цигански катуни. Преди 25 години, ние бяхме сред 35-е най-развити страни в света, в момента сме след 80-о място по индекса на ООН за човешко развитие. 

Някога бяхме космическа държава, а сега ни обясняват, че трябва да развиваме „кънтри туризъм“ и да садим боб. Преди 25 години страната имаше гръбнак и с нас се съобразяваха, включително и във военно отношение. Имахме толкова танкове, колкото Гърция и Турция взети заедно. И от нас се страхуваха и ни уважаваха, казва в интервюто социологът.

Имахме работеща икономика, работеща власт…

Бяхме една от водещите страни в електрониката, въпреки ехидните подмятания за качеството на нашата електроника. Но България имаше един от трите завода в света за дискови запаметяващи устройства – този в Стара Загора. Другият беше в Силиконовата долина, а третият в Япония. Тогава бяхме нещо, а сега сме нищо.Народ се спасява не през бягане поединично, а да спасим себе си, като спасим обществото.

В България остана демографската шлака. За тези си думи, които казах по-рано бях критикуван, но… За тези 25 години, у нас израснаха няколко генерации деца, които считат омерзителното ни настояще за нещо нормално. И ако някой някога реши, че тази страна трябва да се спасява, най-страшното е, че и сега вече няма с кого да го прави. Има четири-пет генерации, които просто трябва да бъдат прескочени. Разбира се, в тях има някои изключения, казва накрая в интервюто доц. Иво Христов

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации