През 90-те и началото на новия век софиянци сякаш свикнаха с гангстерските престрелки и поръчковите убийства по улицата. Но едно престъпление потресе не само хората, но и виждалите какво ли не криминалисти.


Една 39-годишна жена беше взривена в автомобила си на улицата до МВР. Секунди по-рано до нея беше седял 9-годишният и син, когото тя откарала на училище. Името и не беше свързано със силови групировки и широко известно. Досега зловещото и убийство остава загадка, пише в. „Труд“ днес.

Фаталният 9 октомври 2002 г. с нищо не предвещава да е по-различен от обичайните дни за аптекарката Христомира Атанасова. Както винаги 39-годишната жена тръгва рано сутринта да закара сина си до Седмо училище на столичната ул. “Цар Иван Шишман”. Нито тя, нито 9-годишното дете подозират, че това са последните им мигове заедно. По-късно криминалистите до минути ще определят какво се е случило на този страшен ден. В 7,55 ч момчето слиза от “Рено”-то на майка си, но още преди да стигне до училищната врата, се чува страшен взрив, който разтърсва центъра на София.Бомбата, сложена под колата на Христомира, е задействана дистанционно и разкъсва жертвата. По чудо не загиват случайни минувачи. От ударната вълна прозорците на съседните сгради стават на сол. През първите минути Христомира е още жива. С откъснат крак и цялата в кръв жената крещи: “Помогнете!”, но никой не смее да се приближи до автомобила-бомба. Единствено медицинската сестра от училището и се опитва да окаже първа помощ, но жертвата е на решето от взрива. Линейката идва за 15-ина минути, аптекарката е натоварена, но преди да стигне до “Пирогов”, издъхва. Взривената кола остава часове на мястото на убийството на метри от Вътрешното министерство. Специалистите установяват – под “Рено”-то на сантиметри от шофьорската седалка с магнит е бил залепена бомбата от 400 грама тротил. Върху нея е бил поставен мобилен телефон, чието позвъняване е затворило веригата и активирало електрическия детонатор на бомбата.


Криминалистите са убедени, че килърите са проследили жертвата си, изчакали са детето да слезе и наоколо да няма хора, след това позвънили и предизвикали експлозията.


МВР започва трескаво да работи. Криминалистите не виждат мотив за зверското престъпление. Христомира има 4 аптеки в София, печели добре, никога не е имала проблеми със закона. Хората на ул. “Хемус” в кв. “Гео Милев”, където е една от аптеките ?, я обичат – винаги усмихната и готова да услужи.


В медиите плъзва версия, че Христомира и баща и Живко Стефанов, който е химик-фармацевт, са участвали в производство на амефатимини за силови групировки, тъй като разследващи откриват касета с няколко стотин хиляди лева. Друга версия гласи, че тя е убита, защото знаела твърде много. На ул. “Хемус” се намира  блока, в който живее легендарният сикаджия Евгени Стефанов – Женята. Не е тайна, че той не само е острието на бойните бригади на групировката, но върти и дрогата на сикаджиите. Двамата с Христомира се познават добре и криминалистите започват да работят и по версията, че жената е била неудобен свидетел. Доказателства за участието на Женята в убийството на Христомира така и не са намерени.


Само месец след зловещото убийство на аптекарката, полицаи задържат край Троян заподозрения за изготвянето на взрива Йордан Колев – Данчо Офицера. Причината е, че в колата му са открити самоделни бомби, които се активират с мобилен телефон. Колев е химик от армията, но през 2001 г. е уволнен за незаконно притежаване на оръжие и боеприпаси. В дома му в Сливен е открита оръжейна работилница, в която Данчо Офицера реставрира стари пушкала, за да се издържа. Постепенно обаче започва да изработва и самоделни бомби и предлага услугите си на плевенския бандит Марио Иванов – Боксьора, който върти местните проститутки и продава дрога. Първата поръчка към бившия офицер е да взриви колата на бивш приятел и сегашен враг на Боксьора и той е изпълнява брилянтно.


Според обвинителния акт, внесен от прокуратурата по делото през 2005 г. Марио Иванов е поръчал Христомира да бъде взривена, защото не успяла да плати 100 000 лв., за които той я изнудвал. Колев, монтирал бомбата под колата на жената, паркирана на ул. “Шейново” в столицата през нощта. На другия ден сутринта застанал в градинката до църквата “Свети Седмочисленици” взривява самоделката с обаждане по мобилен телефон.

Боксьора не успява да застане пред Темида. Той е застрелян на 4 април 2003 г. в Плевен. Така на съд отива Данчо Офицера. 

Доказателства срещу него обаче са само косвени. Няма свидетели, които да са го виждали да поставя и задейства бомбата. Това, че Колев е бил в дните около атентата в София, не доказва участието му в него. По същия начин се коментират и техническите му познания, решават магистратите и той е оправдан напълно. Не само за МВР, но и за близките остава загадка кой и защо е посегнал на Христомира.

“Тя беше толкова добър човек, че не мога да си представя, че има някой, който да иска да я убие. Дори престъпниците и наркотрафикантите се предупреждават преди това. А тук директно убиват! Като гръм от ясно небе”, споделя тогава съпругът и д-р Антон Атанасов пред медии. Той твърди, че никога не са били заплашвани, нямат друг бизнес извън медицината, в аптеките им не се продават психотропни вещества и нямат неуредени финансови взаимоотношения. Атанасов дори смята, че е станала грешка и някой друг е трябвало да бъде убит. Един факт обаче опровергава тази версия – оказва се, че дни преди взрива служител на МВР е поръчал справка в информационната система за собственика на реното. Затова полицията е категорична, че убийците са знаели под чия кола поставят бомбата. МВР обаче тогава замълча кой е полицаят, направил справката и свързан ли е с убийството на Христомира.

На 10 септември 2012 г. в Плевен пристига на посещение премиерът Бойко Борисов да реже лента на ремонтирана улица. На метри от него от колата на плевенския бизнесмен Владимир А. изпада самоделна бомба, която по чудо не се е взривила. По отпечатъци върху нея ГДБОП задържа атентатора – Владимир Николов, местен наркодилър.

После веригата се разплела бързо. Поръчител на атентата се оказал местния бизнесмен Никола Николов, който е бивш съдружник с набелязаната жертва. Двамата се скарали заради 75 000 евро. Николов бил приятел с Йордан Колев, който му продал 1,2-килограма тротил и му обяснил как да направи бомба с GSM. На 10 септември нароченият за убиване бизнесмен тръгнал сутринта с колата, но бомбата не се задействала, въпреки че Николов няколко пъти опитвал да я взриви с телефон. Накрая тя паднала. Тази бомба е идентична с другата, взривила аптекарката Христомира.Вижте още:Стоил Славов взривен в асансьора, вместо друг бос от СИК, заради раздор в групировката

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации