Без отпадане на мерките на 21.12

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов се обяви против свалянето на по-строгите мерки след 21 декември. По негови думи нощните заведения трябва да останат затворени, заедно с училищата и детските градини.


“Като министър ще настоявам мерките да останат каквито са, тъй като най-важното е запазването на живота на хората”, каза Ангелов. Той допълни, че е необходимо подобно решение да бъде потвърдено и от останалите членове на Министерския съвет.


По думи на министъра предстоящата седмица ще бъде от ключово значение по отношение на решението за отхлабването на мерките в страната.


С въвеждането на по-строгите ограничения в края на ноември премиерът Бойко Борисов обяви, че те ще бъдат разпуснати на 21 декември. В началото на миналата седмица той потвърди това решение и каза, че е “разпоредил на докторите” обещанието на кабинета да бъде спазено.


През уикенда министър-председателят и здравният министър се отказаха от обявените по-рано намерения за подновяването на работата на яслите и детските градини от 14 декември.


В понеделник стана ясно също, че до седмица ще бъде взето решение за приравняване на резултатите от антигенните тестове към тези, получени след изследване с PCR. Информацията ще попада в официалната статистика за страната, но само при условие за изявена клинична картина на тествания. Министър Ангелов уточни, че добавянето на резултатите от антигенните тестове няма да доведат до актуализиране на подаваните досега данни.


9% желаещи да участват в първия етап на ваксинирането

21 500 души са записалите се дотук за първия етап на ваксинацията в България. Това са около 9% от очакваните общо 243 600 души, които подлежат на имунизация в началото на кампанията, съобщи бТВ.


Броят им вероятно ще се увеличи, тъй като все още няма информация за желаещите да се ваксинират от областите София-град, Разград, Търговище, Шумен, Варна, Добрич и Силистра.


“Вероятно към тях ще се присъединят и други хора, това е нормално, не го драматизираме, но все пак трябва да сме наясно с първите желаещи, за да направим справедливо разпределение”, каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той допълни, че за работещите в болниците ваксинацията ще се случва на място, докато все още се обмисля какъв да е подходът за останалите участници в първата фаза.


Кунчев изрази надежда за запазването на “крехката тенденция” за ограничаването на заболеваемостта, за да могат здравните власти да отпуснат действащите до момента мерки.


В интервюто си пред бТВ доц. Кунчев за пореден път каза, че за да има резултат от ваксинацията, на нея трябва да се подложи поне 60% от населението.


Над 18 000 нови случая за седмица

За последната седмица новите случаи на заразени с COVID-19 у нас са общо 18 028, показват данните на Единния информационен портал. За предходния седемдневен период те бяха 18 935.


Към днешна дата в болниците се лекуват общо 7244 пациенти, а в интензивни отделения са настанени 590 души. Преди седмица в болничните заведения за лечения с COVID-19 бяха 7000 души, а в интензивните отделения имаше 516 души.


В неделя, както обикновено, бяха отчетени по-малък брой новозаразени в рамките на денонощие – 497, след направени 1634 PCR теста. Това означава, че делът на тестовете, с които са открити нови случаи, е около 30%.


За последното денонощие като излекувани са регистрирани общо 1693 души. Общо за последните седем дни техният брой е 21 474 души, а за предходния седемдневен период те са били 13 652.


В тази статистика влизат всички, които са били лекувани в лечебните заведения, както и тези, които не са получили лекарска помощ, не са били преглеждани, а само са преминали през 14-дневна карантина.


През последните 24 часа са починали 62 пациенти, които са били заразени с COVID-19. За изминалата седмица смъртните случаи са били общо 891, а за предишните седем дни – 983.


От началото на пандемията от COVID-19 в България общият брой на регистрираните случаи е 179 449, починали са 5 688 души, а 83 720 са се възстановили от вируса.

Вижте още:Може да се забрани изцяло излизането от вкъщи

Източник:svobodnaevropa.bg


РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Етикети