В третия епизод от разследването си Мария Цънцарова се опитва да проследи какво става със средствата, събрани за болни деца


Мощната платформа за събиране на дарения за болни деца "Хелпкарма" поддържа няколкостотин кампании. Извън внушителните разходи, които фондацията покрива с дарителски средства, под голям въпрос е и как се изплащат събраните за отделни каузи пари. Тъй като става дума за тежки заболявания, средствата са огромни - средно по половин милион лева, чийто път на разходване не може да се проследи. В момента по сметките на фондацията има над 5 милиона лева -  дарителски пари, които нито се насочват към нови спешни кампании, нито се връщат на дарителите.


От снощния епизод на bTV репортерите, посветен на "Хелпкарма", става ясно, че съмнителната кампания за детето Реян Иванов не е изолиран случай.  Детето е било болно от левкемия, като майката набира средства за лечението му както в България, така и в Германия. Кампанията е с цел 300 000 евро, събира в "Хелпкарма" около 100 000. Рей умира и само три дни по-късно майката дарява около 17 000 евро от останалата сума на кампанията на Ралица Енева, която е директор на фондацията и майка на дете с увреждане, за което също се събират пари в тази платформа. Чрез платформата Енева събира пари не само за лечението на болното си дете, но и за резервни части за колелото на най-големия й син. Обяснението й е и "той е дете, и той има нужди".


Анализ на разходите в кампанията на Рей показва, че в отчетените като похарчени близо 70 000 евро, присъстват фрапантни суми като 5000 евро за погребение, при положение че репатриране няма, както и разходи за лечение и престой в чужбина, което е било изцяло поето от НЗОК. Също са отчитани разходи за ЕЕГ и лекарства за период, в който детето е лекувано в ИСУЛ и цялото му лечение е минало по клинична пътека. За периода, в който детето е лекувано в болница „Св.Георги“, в кампанията са отчетени близо 2400 евро за наем, при положение че майката на практика живее с детето в болницата.Снощи се разбра, че в кампанията за друго починало дете са останали също неизразходвани за лечението му средства. Кампанията е „Помогни на бебе Марти да победи левкемията“ и в нея са събрани 170 000 евро. Според отчета на сайта на "Хелпкарма", по лечението на детето са похарчени около 50 000 евро. Останалите около 120 000 евро отиват като дарения, но не става ясно към кои кампании.


Мария Цънцарова е установила, че в "Хелпкарма" са създали собствена кампания „Семейства на ангели“, в която се събират пари за родители на починали деца. Майка от Бургас, чието дете е набирало също средства за операция в САЩ, не разбира смисъла на подобна инициатива на фона на призивите за спешно набиране на средства за животоспасяващи операции за деца. В кампанията за подпомагане на осиротели родители са дарени 48 000 евро от „Помогни на бебе Марти“. bTV се обръщат към бащата на починалото дете, Ангел Петров, как се е стигнало до това пари, дарени за спешното лечение на  детето, да финишират в кампания, която не подпомага деца, но пък плаща по 2000 евро за зъболекарски преглед? Единственото, което става ясно, е, че Петров е бил служител на фондацията точно в периода, в който прехвърля последните 18 000 евро към собствената кампания на "Хелпкарм", както и че от кампанията на неговото загубило битката с левкемията дете е направено третото най-голямо дарение - 5000 евро, в кампанията на Ралица Енева за нейния болен син. Показани бяха и още три кампании, които са приключили, но в тях продължават да стоят около 500 000 евро.


Основателят на фондацията Константин Кръстев  се ангажира пред Мария Цънцарова, че ще й изпрати кореспонденция с родителите на починали деца, в уверение, че те са избрали даренията им да не бъдат върнати, а "Хелпкарма" да ги пренасочи по своя преценка. Но от изпратените до bTV копия на имейли, не става ясно кореспонденците за кои кампании са.


В този епизод стана ясно и, че предишната работа на Кръстев е в компания за бързи кредити. "Но като станах на 37 години се уморих и реших да се занимавам с благотворителност", казва Кръстев. Все още държи малък дял в "Кредисимо" и казва, че компанията е дарявала на "Хелпакарма". Но от "Кредисимо" отричат пред бТВ да имат делови взаимоотношения с "Хелпкарма".

Източник:www.segabg.com

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇

0 коментара:

Публикуване на коментар

НАЙ-ЧЕТЕНИ

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации

РЕКЛАМА